Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рецитал на Ели Амелинг – холандския славей

| обновено на 13.09.15 в 09:35
Снимка: Malcolm Crowthers
На 23 май 1985 година в зала „България“ изнася концерт сопранът Ели Амелинг. Съпровожда я Рудолф Янсен. Това е едно от събитията на фестивала „Софийски музикални седмици“ – двама от най-известните изпълнители по това време гостуват в София. В програмата са включени песни от Волфганг Амадеус Моцарт, Франц Шуберт, Роберт Шуман, Йоханес Брамс, Хуго Волф, Рихард Щраус, Габриел Форе, Клод Дебюси, Ерик Сати. За жалост не е възможно да излъчим всички песни, но по-голяма част от концерта ще намери място в отредените ни минути в предаването „Рецитал“. С това връщане 30 години назад ще ви пренесем в един стилен, изискан свят, за да се насладите на елегантното и чувствително интерпретаторско майсторство на двамата изпълнители.
В концерта са включени „Вечерно настроение“ от Моцарт, „Младата монахиня“ и „По водата“ от Шуберт, „Все по-спокоен става моят сън“ и „Послание“ на Брамс, „Орехът“ на Шуман, „Мандолина“ и „След един сън“ на Форе, „Екстаз“ на Дебюси, „Цигулка“ на Пуленк и „Примадона“ на Сати, „Животът е хубав“ на Ан, „Ела, моравите са зелени“ на Гуно, „Лятна приспивна песен“ и „Покрий ме с цветя“ на Волф, „Серенада“ на Щраус, „Розата и вълбата“ и „От горичката излизам, мамо“ на Родриго.

Ели Амелинг е родена на 8 февруари 1933 г. в Ротердам. Истинското й име е Елизабет Сара Амелинг. Печели награди от конкурса в Хартогенбош – Холандия през 1956 и от изпълнителския конкурс в Женева през 1958 г.
След професионалния й дебют като концертна певица в Ротердам през 1953 г. през следващите 40 години тя гостува и изнася концерти във всеки голям световен културен център. Пее с най-големите оркестри и диригенти, сред които дори и Бенджамен Бритън, както и Бернард Хайтинг, Рафаел Кубелик, Карло-Мария Джулини, Сейджи Озава, Волфганг Савалиш, Курт Мазур, Невил Маринър, Андре Превен. Кариерата й е посветена основно на песента, но понякога Ели Амелинг се обръща и към оперите на Хайдн и Моцарт. Често участва и в ораториални творби. През 1968 деютира в Линкълн център-Ню Йорк, а през 1974 изпълнява партия на Илиа от „Идоменей“ на Моцарт във Вашингтон.
Специално внимание певицата отделя на песните на съвременни композитори и по специално на сънародниците й Бертус ван Лир и Роберт Хепнер.
Получила е много награди за тези записи – наградата „Едисон“, Гран при дю диск и наградата на германската критика. За своята отдаденост на музиката д-р Амелинг получава четири почетни степени, а през 1971 г. е отличена с рицарския орден на Нейно Величество холандската кралица, а през 2008 получава най-високата холандска цивилна награда – „Орден на холандския лъв“.
Кратка дискография на Ели Амелинг. Записала над 150 албума. Всички песни на Моцарт и Волф, заедно с песенните цикли на Шуберт записва и дуети, терцети и квартети с Дитрих Фишер Дискау, Петер Шрайер и Джанет Бейкър; Шуман – „Любовта на жената“; песни от Равел, Форе, Пуленк, Берлиоз; Григ – „Пер Гинт“; различни хорови творби, сред които Йоханес и Матеус пасиони, Коледна оратория, различни кантати на Бах, Хендел – „Месия“, Форе – Реквием, Хайдн – „Орландо паладино“, Вивалди – „Триумфиращата Юдит“.

Рудолф Янсен – роден е на 19 януари 1940 г. в Арнем – холандски пианист, органист, чембалист. Учи в консерваторията в Амстердам, един от учениците на Густав Леонхард. Два пъти получава награда „Едисон“. Той се изявява и като солов изпълнител, но най-вече е познат като великолепен акомпанятор на много известни певци, сред които Ели Амелинг, Петер Шрайер, Олаф Бер, Том Краузе, Бригите Фасбендер, Барбара Бони. Често концертира и с флейтиста Жан Пиер Рампал. Преподава в консерваторията в Свелинк, прави майсторски класове за песенни и клавирни дуа в Холандия и по света.

неделя, 13 септември, от 23 часа
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна