Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 200 вида растения са критично застрашени от изчезване у нас

Страната ни ще получи близо 200 милиона лева европейско финансиране за опазване на биоразнообразието, съобщи министърът на околната среда

Снимка: БГНЕС

Увеличават се видовете растения, които са застрашени от изчезване и са включени в новата Червена книга за застрашени видове у нас - от включените 808 вида растения, критично застрашени са 236.

За да се намали рискът от изчезване е необходимо да се опазват местообитанията, коментира доцент Анна Ганева от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания:

Болната за всички тема "Дюни" и Черноморско крайбрежие -  там има много видове, които са тясно привързани към тези крайморски пясъчни местообитания. Там е водната лилия, други интересни растения, по-популярни и познати на хората. Това е един много тъжен пример за това какво се случва в такива територии, когато човекът се намеси грубо.

Установено е, че са изчезнали 30 вида животни, допълни академик Васил Големански:

Само с декларации и плакати за опазване на видовете, без опазване на техните местообитания, нищо не се получава.


Българската академия на науките ще може да кандидатства с проекти за опазване на биоразнообразието за европейско финансиране от програма "Околна среда". Близо 200 милиона лева европейско финансиране ще получи страната за опазване на биоразнообразието, съобщи министърът на околната среда Ивелина Василева:

Например картирането на морските зони "Натура" - това е част от задачата по оперативната програма. Други задачи, свързани с анализа на състоянието и разработването на плановете за управление, също изискват участието на експертите на научните среди, защото само меродавният анализ може да даде информация както за статуса към момента, така и за конкретните дейности, които биха могли да допринесат за подобряването на природозащитното състояние.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна