Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Бургас откриват скулптура на големия български актьор Георги Калоянчев

Снимка: БГНЕС

С театрална постановка и изложба събота вечерта ще бъде открита скулптурата на големия български актьор Георги Калоянчев в родния му град Бургас. Бронзовата пластика ще заеме мястото си пред Летния театър в Морската градина, срещу другия голям бургазлия от киното и сцената - Апостол Карамитев.

Близо 20 000 лева са събраните от бургазлии средства за изграждането на скулптурата от дарителската кампания, стартирала точно преди година. Тя се реализира от Община Бургас в партньорство с Обществения дарителски фонд, дружеството на художниците и включилите се в последствие местни културни институции. Най-важен е обаче приносът на самите граждани, каза заместник-кметът Йорданка Ананиева.

Скулптурата на Калата е дело на големия български майстор проф. Георги Чапкънов. От идейния проект до крайния вариант са направени съвсем малки корекции, посочи Георги Николчев от Обществения дарителски фонд:

Беше направен с папийонка Георги Калоянчев, оказа се, че папийонка той никога не е носил. Друг елемент, който беше, някакъв пръстен, който той винаги е бил с него. Също на ръката му се сложи.

За официалното откриване в Бургас пристига цялото семейство на Георги Калоянчев.  Церемонията ще започне от 20 часа пред Летния театър. Изложба, представяща творчеството на Калата, ще бъде подредена по цялата алея в близост. От 21 часа бургазлии и гостите на града ще могат да видят постановката на Дупнишкия театър "Ганьо Балкански" с участието на сина на големия бургазлия Ивайло Калоянчев.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна