Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Земеделци от цялата страна излизат на протест срещу нивомерите

Снимка: БГНЕС

Земеделски производители от цялата страна ще протестират днес срещу изискването да монтират измервателни уреди във ведомствените бензиностанции. Според финансовото министерство с тази мярка ще бъде ограничена контрабандата на гориво. Земеделците обаче смятат, че ще бъдат натоварени с ненужни разходи.

Протестът, организиран от Националната асоциация на зърнопроизводителите, ще се изрази в демонстративно зареждане на селскостопански машини от обикновени бензиностанции. В тази връзка, около 9.00 часа, за когато е насрочена акцията, се очакват задръствания по възлови бензиностанции в Силистра, Русе, Добрич, Пловдивско, Бургаско и Шуменско. 
Възможни са и затруднения при преминаването през Дунав мост в Русе.

Изискването за поставяне на измервателни устройства на съдовете за гориво, които ползват земеделците, е абсурдно и необосновано, коментира Даниела Димитрова, председател на Асоциацията на зърнопроизводителите от Крайдунавска Добруджа: 
В нашия район никой не е монтирал тези устройства. Освен финансово, те са и едно допълнително административно бреме. Значи всеки трактор, който аз днеска си заредя, трябва да си чукам касов бон, като се има предвид, че всяко гориво към момента, което ние зареждаме в базите си, в рамките на 24 часа сме длъжни да декларираме и регистрираме в НАП с електронните си подписи.

В района няма констатирани случаи на злоупотреба с гориво от земеделски производители, добави Димитрова: 
Да излезе министърът и да каже в кой земеделски производител е намерил такова. Просто е абсурдно да се смята, че ние ползваме контрабандно гориво. Горивото, което купуваме, има намален акциз. Ние нямаме сметка да не го купуваме с фактури и регламентирано.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна