Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Аварийно приземилият се самолет на Граф Игнатиево ще бъде изтеглен

Снимка: БГНЕС

Аварийно приземилият се по обед учебен самолет "Пилатус" предстои да бъде изтеглен от пистата на авиобазата Граф Игнатиево. При полета, осъществен от Враждебна, самолетът кацна в Граф Игнатиево без колесник. Екипажът е невредим и е действал професионално, заявиха министърът на отбраната Николай Ненчев и командващият на ВВС генерал Румен Радев, които посетиха базата.

Всичко е наред. Разговарях с двамата капитани. Добре са, нямат наранявания. Назначих комисия. Полковник Василев ще разследва случая. Разрешил съм, ако е необходимо, да наеме и включи външни експерти. Няма да споделя нищо повече от това, докато не приключи разследването, посочи Николай Ненчев.

Командирът на екипажа капитан Калайджиев е с изключително богат опит като инструктор, с един внушителен нальот. Той е от първата група летци, приучени на този тип самолет. Обучаемият капитан Димитров има също така добър опит на самолета, но в момента усвоява сложни видове подготовка на този тип самолет. Искам само да подчертая, че в създалата се сложна ситуация екипажът е действал изключително професионално. Взел е всички мерки за прекъсване притока на гориво към двигателя, за обезточаване на самолета. Самолетът се е приземил изключително плавно. Летците нямат нито една драскотина, в чудесно здраве и стабилно психическо състояние, каза Румен Радев.

Генерал Радев подчерта, че има повреди по витлото на самолета, но се надява те да бъдат отстранени скоро и да може да се използва за учебни полети. Той потвърди, че преди години е имало инцидент със същия самолет, но и тогава той е бил възстановен бързо. След изтеглянето на машината от пистата изтребителят МИГ-29 ще поеме дежурството над въздушните ни граници, допълни генерал Радев.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна