Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия направи отстъпки в цената на газа за Турция в "Турски поток"

Снимка: архива

Русия се е съгласила на отстъпка в цената на газа, който ще се доставя по проектния газопровод "Турски поток", информира турската национална телевизия и радио ТРТ.

Отстранена е пречката и преговорите по "Турски поток" ще продължат, допълва медията. Цитира се руският министър на енергетиката Александър Новак, според когото руската "Газпром" и турската "Боташ" са се договорили за отстъпка от 10,25% в експортната цена на газа за Турция.

Турската страна настоява за отстъпка в преговорите още от месец февруари насам, като искането е цената на газа за Турция да бъде същата, по която Русия доставя газ на Германия.

Засега няма подписан документ за сделката. Но според запознати с проблема източници, които пожелаха анонимност, се предвижда през септември турският президент Реджеп Тайип Ердоган да посети Москва основно за разговори с Владимир Путин по спорния газов проект.

Предишните дни редица медии, в това число и Ройтерс, съобщиха, че Русия и Турция са прекратили преговорите по газовия проект заради нежеланието на "Газпром" да направи отстъпки в цената на газа

Проектът "Турски поток" бе предложен от Русия след провала на "Южен поток" заради противоречията с България и европейското законодателство.

"Турски поток" се предвижда да преминава по дъното на Черно море до Турция и оттам през Гърция към Централна Европа. Така Русия ще продава газа си, заобикаляйки Украйна и България.

Стартът на проекта се отлага вече няколко пъти поради липса на конкретен напредък в преговорите между Турция и Русия. Не на последно място сред причините се изтъкват проблемите на Русия с ЕС и Украйна. Смята се, че трудностите около реализацията на "Турски поток" ще отслабят позициите на Русия в преговорите с ЕС и украинците за по-висока цена за транзитирането на руския газ. 

"Турски поток" се предвижда да доставя 16 млрд. куб. метрa газ годишно.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна