Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Работодатели и синдикати очакват по-високи цени на стоки и услуги заради поскъпването на тока

Снимка: БГНЕС

Работодателите и синдикатите очакват по-високи цени на стоки и услуги заради драстичното поскъпване на тока за бизнеса. Това обявиха на съвместна пресконференция представители на работодателските органзиаци и профсъюзите. Те поискаха нови законодателни промени и мораториум върху присъеднияването на нови производители на електроенергия към мрежата, които имат преференциални цени. Бизнесът и синдикатите отново поискаха оставката на председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов. Те обещаха още по-масови протести през есента.

В протеста в сряда са се включили над 2 хиляди и 300 предприятия с 210 хиляди служители. Активно на улицата, за да изразят недоволството срещу драстичния скок на цената на тока за бизнеса, са били 25 хиляди души, 7 хиляди, от които в София, обяви Камен Колев от БСК.

Тази цена ще доведе до повишаване на цените, до загуба на конкурентоспособност, до срив в износа, до неизпълнение на сключени вече договори, до ограничаване на мощности на предприятия, а оттам съкращаване на работна ръка.

Пламен Димитров от КНСБ обърна внимание, че с общите протестни действия се прави решителна крачка към връщането на диалога. Работодателите и синдикатите поискаха главният прокурор Сотир Цацаров да се самосезира заради доклада на Временната комисия в Парламента.

НЕК за три години генерира дефицит в размер на 1 милиард лева, говоря за нетния дефицит накрая, след облагане. Това не стана, понеже тя е неефективна или е започнала нещо да разхищава в един момент в такива размери. Докладът на Временната комисия, който беше представен миналата седмица в парламента, ясно и категорично дефинира: в регулирания пазар, в който се вкараха и ВЕИ-тата, и американските централи през този период, 70 процента и повече, 72 процента, за да бъда точен, е енергията, която се изкупува от двете американски централи и ВЕИ сектора.

Бизнесът и синдикатите поискаха още веднъж отлагане на новите цени до началото на следващата година, когато ще има либерализиран пазар. Те настояват още и за мораториум на включването в мрежата на производителите на ток от Биомаса, защото там се крият нови далавери, подобно на масовото присъединяване на ВЕИ-централите.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна