Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

СЕМ отложи гласуването на лиценза на радио Кърджали

Някои членове на регулатора са притеснени от обема на програмата

Съветът за електронни медии отложи гласуването на лиценза на радио Кърджали, защото не беше в пълен състав. По време на заседанието, представители на ВМРО протестираха срещу намерениетобългарска и турска реч да звучат по равно в ефира на регионалната станция.

Деветата регионална радиостанция на БНР трябва да стартира на 1 януари 2016 година, но - пробно месец по-рано. Предвидено е в програмата на радио Кърджали да обхваща и региона на Хасково и Смолян. Първоначално да е 6-часова, а през уикенда – 4, а след време - да се увеличи двойно. Половината от ефира ще е с програма на турски език - новини, преглед на печата, фолклорна музика. Срещу това възрази члена на СЕМ Мария Стоянова.

Три часа турски в ефир, три часа български, не знам по какъв начин допринася за интеграцията. Какво означава в ефира три часа по 60? Това са 180 минути да звучи турски език с турска музика.

Според Иво Атанасов, който председателстваше днешното заседание на надзорниците:

Аз също съм притеснен, както госпожа Стоянова, от обема на тази програма.

Ани Хаджиева беше учудена от малкия брой хора, които ще правят програмата. Предвидено е тя да се прави от 7 души.

Заместник-председателят на ВМРО и евродепутат Ангел Джамбазки беше дошъл на заседанието на СЕМ с десетина симпатизанти.

Искането на Националното радио за създаване на това регионално звено на Националното радио е скандално и недопустимо. Предложената програма с три часа чужд език, равнопоставен на българския, не е никаква интеграция, а пълна дезинтеграция.

От Управителния съвет на БНР заявиха, че програмата на турски език ще бъде същата, която продължава да се излъчва вече 10 години от София и се създава от турската редакция на Радио България. За нея има лиценз, издаден от СЕМ преди 10 години. Програмата на български ще се прави в Кърджали и ще обхваща теми, свързани с обществената функция на БНР. От Управителния съвет посочват, че документите за радио Кърджали, подадени в СЕМ, отговарят на Закона за радио и телевизия, а право на СЕМ е да прецени нуждата от  регионална радиостанция в системата на БНР с център град Кърджали.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна