Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

С оптимистична прогноза, че бензинът пада след хайките и че цените и тази седмица ще вървят надолу, открива броя си вестник "Стандарт". Изданието пояснява, че поевтиняването на най-масовите горива, след проверките по бензиностанциите, вече е с 4-5 стотинки, като тенденцията е то да продължи.

На този фон "Труд" извежда във водещото си заглавие, че 2364 бензиностанции са пропуснати в проверката. Вестникът се позовава на данни от министерствата на икономиката и на финансите за броя на проверените и регистрираните бензиностанции в страната.

Според "24 часа": "Бензинът падна с 6 стотинки заради проверките, стана колкото в Австрия".

На уводно място вестник "Сега" помества информацията, че Световната банка препоръча на България да намали ДДС за лекарствата. Това става ясно от доклад с насоки за реформиране на сектора на лекарствените продукти у нас, пояснява изданието и допълва, че пациентите плащат от джоба си 80% от разходите за медикаменти.

За вестниците "Новинар","Дума" и "Земя" водеща е темата за бежанския наплив в Македония и Сърбия от последните дни. "Бежански тайфун удря Европа", пише "Земя", "Хиляди мигранти щурмуват Балканите", е акцентът на "Дума", а "Новинар" пояснява: "Бежанците затягат обръча около Европа". Западът заговори за връщане на строгия граничен контрол, Шенген под въпрос, са другите акценти в публикацията на "Новинар". В останалите централни издания темата за бежанците присъства на челните страници със снимков материал, илюстриращ събитията по границата на Македония със Сърбия и Гърция.

"Труд" отделя място на темата за продължаващата война по пътищата и на предприетите действия за ограничаване на катастрофите. Вестникът цитира казаното вчера по Българското национално радио от заместник-директора на Националната полиция Благородна Макева, че мерките, при които служители на КАТ ще се включват в движението и ще засичат нарушители на място, ще се прилагат в малките населени места. Контролните полицейски коли и мотори ще бъдат пуснати по второкласните и третокласните пътища, където най-често се регистрират нарушения, уточнява вестникът.

"Монитор" посвещава две страници от днешния си брой на темата за цените на дървата и въглищата през предстоящия отоплителен сезон. Изданието публикува данни от различни части на страната за цените на този тип горива и пояснява, че Русе и Варна се връщат към парното.

На две страници "24 часа" разработва темата за по-евтиното море, от което могат да се възползват хората, предпочитащи по-късните ваканции, и прогнозира, че почивките през септември по Южното Черноморие може да паднат до 50 на сто. Заедно с това вестникът публикува и обширен репортаж от акция на полицията във Варна, с която според изданието са следени яхтите, доставящи дрога в крайбрежните заведения на Варна.  

На челно място "Монитор" съобщава, че пускат родители на матурите през новата учебна година, за да следят на камерите преписвачите.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна