Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължават преговорите между Северна и Южна Корея за уреждане на кризата между тях

Сеул обмисля да разположи в свои води американска подводница с ядрени ракети на борда

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Вторият кръг от преговорите между Северна и Южна Корея за уреждане на избухналата преди дни криза между тях продължават. Все още не е ясно дали двете страни са близо до постигане на споразумение.
Информация за хода и съдържанието на преговорите, които продължават повече от 20 часа, към този момент не се съобщава.
Високопоставен източник от Сеул, пожелал анонимност, прогнозира пред агенция ТАСС, че разговорите могат да продължат и едно денонощие. Двете страни са в постоянен контакт една с друга, казва източникът. Делегациите на Южна и на Северна Корея в Панминчжон, на границата между двете страни, прекарват голяма част от времето в съгласуване на позициите със своите правителства по телефона.
Същевременно президентът на Южна Корея Парк Гън-хе заяви, че Северна Корея трябва да поднесе извинения за инцидента, в който загинаха двама южнокорейски войници и подчерта, че високоговорителите, станали повод за напрежението с КНДР, няма да бъдат изключени.
В съобщение на правителството се посочва, че Сеул разглежда възможността да разположи на своя територия американска подводница с ядрено оръжие на борда и американски стратегически бомбардировач B-52. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна