Eмисия новини
от 19.00 часа

Спасените над 4000 бежанци в Средиземно море пристигнаха в различни пристанища на Апенините

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Спасените през последните часове от италианската брегова охрана над 4000 бежанци, пристигнаха в различни пристанища на Апенините. Рекорди отбелязват това на Каляри и Палермо, където в болница заедно с майка си е настанено новородено момиченце само на два дни. Край Милано, имигранти протестираха за още неиздадени документи за временно пребиваване.

Поради рекордния за остров Сардиния брой на новопристигнали имигранти – 963, се налага първоначално те да бъдат настанени в халета на панаирното селище в Каляри. Сред тях има 200 жени и много деца. Рекордно много „деца без придружители” записа пристанището на Палермо -  130 малолетни от общо 548 души тръгнали от Еритрея, Гана, Буркина Фасо, Гамбия и Сиера Леоне.

Местните власти полагат извънредни усилия, тези деца да бъдат настанени до края на деня в отговарящи по техния случаи структури на остров Сицилия, до като всички други ще бъдат разпределени в центрове за пребиваване в цяла Италия. Междувременно полицията задържа шестима нелегални превозвачи от различна националност. Наложи се мобилизиране на сили на реда в Бресо край Милано, където бежанци блокираха движението към града в израз на протест, че още не са им издадени документи за временно пребиваване, необходими впоследствие за получаване на убежище. Те живеят от доста време на палатки в център на Червеният кръст.


Още от