Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Лавчев: "Много пъти ме е лъгала гъдулката..."

БНР Новини
Димитър Лавчев
Снимка: Вилияна Шопова

"Много пъти ме е лъгала гъдулката. Гъдулката е колкото красив инструмент, толкова и коварен.  Гъдулката трябва да я обичаш силно. Трябва да си много внимателен и много толерантен, и всеотдаен към нея. Но в последните години няма как да бъдеш такъв. Тук вече влизаме в комерческата страна на въпроса.  Защото не си достойно заплатен. Семейство, деца, ангажименти, които ги определям като халтура, отиваш и си отбиваш номера. А гъдулката не е инструмент, който трябва да се пренебрегва. Един ден като не свириш ти го усещаш, една седмица като не свириш - колегите го усещат. И от там вече забиваш надолу, ама с голяма стремление." 

Това е фрагмент е от края на интервюто, което направих с гъдуларя Димитър Лавчев. Избрах го за да изведа на преден план интимните, искрени отношения, които всеки музикант би следвало да създаде със своята душеизбранница. В конкретния случай - гъдулката. Струнната принцеса - дете, сестра, майка, съпруга, а навярно и любовница. Претенциозна и изискваща.

Вече 45 години от своя живот Баро, както мнозина наричат Димитър Лавчев,  живее в този „чуден свят на гъдулката”. Под този надслов премина и събитието (14-16.07.2015, Варна), което ни даде повод да се срещнем с него. Благодарностите тук са за Сдружение „Традиции, Духовност, Култура - Варна”, които с финансовата помощ на Община Варна организираха този форум за диалог между поколенията.

Предлагам ви запис на цялото интервю с Димитър Лавчев, излъчено в предаването „Съботна трапеза” на 29 август. Разказ за живота, преосмислен в изгрева на творческия залез: „Аз си изживях и изсвирих нещата. Имам още, но нямам възможности вече. Аз съм в залез и не ме е срам да го кажа.”- споделя гъдуларят.

P.S. Всички музикални изпълнения са от фонда на БНР. Приятно слушане.







Даринка Цекова, Димитър Лавчев, Тодор Киров, Пейо Пеев, Николай Паскалев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна