Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕЦБ понижи своите средносрочни прогнози за икономическия растеж и за инфлацията в еврозоната

Марио Драги
Снимка: ЕПА/БГНЕС

След края на днешното редовно заседание, на което ЕЦБ запази без промяна рекордно ниските лихвени нива, Централната банка намали своите средносрочни прогнози за икономическия растеж и за инфлацията в еврозоната, като нейният шеф Марио Драги подчерта, че икономическото възстановяване в региона ще продължи с по-слабо спрямо предишните очаквания темпо.

Според новите прогнози на екипа на ЕЦБ икономиката на еврозоната се очаква да нарасне през настоящата година с 1,4% при предишна прогноза през юни за растеж с 1,5%. За 2016 година се очаква повишение на БВП с 1,7% и за 2017 година - с 1,8% при предишните прогнози, направени само три месеца по-рано за растеж съответно с 1,9% и с 2,0 процентни пункта.

Европейската централна банка намали и своите прогнози за инфлацията в еврозоната и вече очаква растеж на индекса на потребителските цени (HICP) с едва 0,1% през настоящата година (при юнска прогноза за повишение с 0,3%), повишение на инфлацията с 1,1% през 2016 (при предишна прогноза за повишение с 1,5%) и с 1,7% през 2017 година (под предишна инфлационна прогноза от 1,8%).

На пресконференцията след края на днешното заседание Марио Драги посочи, че очаква икономическото възстановяване в еврозоната да продължи, но с по-слабо от предишните прогнози темпо и подчерта, че рисковете пред икономическия растеж на региона остават в низходяща посока (за по-слабо от прогнозите икономическо представяне). Според него текущото представяне на развиващите се пазари може да доведе до по-нататъшно негативно отражение върху глобалния икономически растеж.

"Супер Марио" също така отбеляза, че повишението на инфлацията в еврозоната ще става с по-бавно от досегашните прогнози темпо, като годишната инфлация ще остане много ниска в краткосрочен план и ще започне да се повишава чак към края на годината.

Можем да станем отново свидетели на отрицателна инфлация (на дефлация) през следващите месеци и поради това ще продължим да следим много внимателно рисковете пред перспективите на ценовите развития, посочи Драги.

Той допълни, че днешната дискусия на заседанието на ЕЦБ е била съсредоточена върху оценката, че има увеличаване на низходящите рискове пред икономическия растеж и инфлацията в еврозоната. Според Драги "първоначалната оценка" относно влиянието на неотдавнашните турболенциите на глобалните финансови пазари и сигналите за забавяне на китайската икономика сочат за малко по-слабо икономическо възстановяване и за по-бавно повишение на инфлацията в еврозоната спрямо предишните прогнози. В същото време обаче той обаче допълни, че е възможно неотдавнашните развития в световен план да имат "само временно" негативно влияние.

Коментирайки известното поскъпване на евро в последно време, Марио Драги посочи, че обмените валутни нива са много важни за икономическия растеж и за ценовата стабилност, но отново отрече, че валутните нива представляват цел за провежданата от ЕЦБ политика.

Той подчерта, че ЕЦБ е готова и способна да действа, ако има основание за това, което предполага, че банката може да удължи срока на действие (след септември 2016-а година), на настоящата програма за месечните покупки на еврооблигации за близо 60 млрд. евро, за да гарантира, че инфлацията в еврозоната ще успее да се повиши към целевото ниво от малко под 2-процентни пункта.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна