Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Говори Георги Марков - събота, 12 септември, от 17.30 часа, по програма "Христо Ботев"

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Предаването е копродукция на БНР и „Аудиовидео Орфей“. То не е просто радиодраматизация на есетата на Георги Марков в изпълнение на актьора Стоян Алексиев. В 30-те минути водещият Тони Николов кани събеседници за дискусии за днешните послания на „задочните репортажи”. За онова, което те казват пряко и „незадочно” за българския национален характер – за нравите, грубостта, истините и неистините, с които продължаваме да живеем.
С тези „задочни репортажи” писателят Георги Марков очертава образа на „неговата България” – страната, която той не е бил склонен да остави в ръцете на случайните хора, които случайно са се родили в нея, случайно живеят там и случайно ще си отидат, защото нито я познават, нито я обичат, нито ги е грижа за нея. Георги Марков плати тази своя любов към България с живота си. Писателят е убит през 1978 година и издъхва на 11 септември в болницата „Сейнт Джеймс” в Лондон.
Половин век след излъчването от чужбина, „Задочните репортажи” на Георги Марков звучат „незадочно” в ефира на БНР. Така ще се изпълни и волята на техния автор - те да бъдат „чути”, не само „четени”. Което ще даде възможност да се провери тяхната актуалност.
Със сигурност те ще си спечелят много нови радиослушатели, защото ще говорят не само за грешките, лъжите и недъзите на миналото, а и за нашето време. За нещата, които продължават да ни измъчват. И то не „задочно”, а „пряко”. Нещо, което потвърждава мисълта, изписана върху паметника на Георги Марков в София, на площад „Журналист”:

Живите затварят очите на мъртвите,
Мъртвите отварят очите на живите.

На 12 септември в първото предаване от поредицата "Говори Георги Марков" актьорът Стоян Алексиев ще прочете увода към "Задочни репортажи от България", писателят Димитър Бочев ще го коментира, а писателите Георги Мишев, Деян Енев и Димитър Кенаров ще говорят за значението на творческото наследство на Георги Марков.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна