Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Еврогрупата може да започне да обсъжда облекчаване на гръцкия дълг на среща в събота

Финансовите министри от еврозоната, известни като Еврогрупа, ще се срещнат в събота (12-и септември), за да оценят прогреса при икономическото възстановяване в Кипър и Гърция, като не е изключено да започнат и предварително обсъждане на времева рамка за облекчаване на гръцкия дълг.

Агенция Ройтерс цитира официален представител от еврозоната, според който по време на утрешна неофициална среща в Люксембург Еврогрупата ще обсъди подготовката на властите в Атина за провеждане на гръцките реформи, предвидени от третата спасителна програма за 86 млрд. евро, но не е възможно осъществяване на официален преглед преди парламентарните избори в Гърция на 20-и септември.

Предстоят избори в Гърция и поради това ние трябва да изчакаме резултатите, съобщи в интервю за Ройтерс финансовият министър на Люксембург Пиер Грамена, чиято страна е ротационен председател на ЕС.

Следващата стъпка е преглед през октомври за изпълнението на договорената програма. След този преглед ще трябва да обсъдим преструктуриране на дълга, тъй като има консенсус, че дългът е твърде висок. Как да го преструктурираме? Има различни мнения, посочи Грамена.

Той обаче даде ясно да се разбере, че преструктурирането на дълга ще изключва възможността за отписване на главницата, отпусната от правителствата от еврозоната на Гърция при предишните две спасителни програми от 2010-а година насам на обща сума около 196,8 млрд. евро.

Може да се постигне облекчаване на гръцкия дълг чрез удължаване на гратисния период, или забавяне на плащанията, но ние трябва да избегнем "подстригване" на номиналния дълг, посочи финансовият министър на Люксембург.

Според източници от Брюксел обаче, в събота се очаква Еврогрупата да обсъди график за облекчаване на гръцкия дълг, както и възможностите за засилване на икономическия растеж и за създаване на повече работни места в страната.

Министрите от еврозоната могат да обмислят работна рамка за евентуално облекчаване на дълга на Гърция и по-специално възможностите за удължаване на матуритета на гръцките задължения и гратисен период за тяхното погасяване.

Тези източници обаче също посочват, че финансовите министри е малко вероятно да се споразумеят за евентуално намаляване на номиналната стойност на гръцкия дълг, като според тях, преговорите за облекчаване на дълга могат да бъдат отделени от предстоящия през октомври първи преглед по изпълнението на новата тригодишна финансова спасителна програма.

Утре Еврогрупата ще бъде информирана и относно текущите програми за икономически корекции в Гърция и Кипър.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна