Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музеят за история на София – великолепието на миналото

БНР Новини
12
Снимка: БТА

На 17 септември, в деня на София, се открива дългоочакваната постоянна експозиция на Музея за история на столицата. Изложбата е разположена в бившата Централна минерална баня – една от най-красивите сгради в центъра на София. Самият музей е бил изграден на площад „Бански” през 1928 година, но по време на бомбардировките над София през Втората световна война сградата му е разрушена. И за сбирките му през годините се търси подходящ дом. През 1998-а Общинският съвет взема решение за трансформация на банята, която не работи от 1986-та. Впрочем, подобни промени се случват нерядко в Европа.

Осем са залите, в които е разположена постоянната изложба на музея: Наследството на древността, Силата на духа, Династичната връзка със Западна Европа, Дворцовият кабинет, Софийската улица, Държавните и общински институции, Домът и облеклото на софиянци, Културният живот и развлеченията. Избираме да ви разкажем за Софийската ретроулица с истински паваж, с най-стария автомобил при Двореца – „Мерцедес” от 1905 година. Тук има старинна бебешка количка, красиви ретрооблекла.


Но също и носии на хората от околните села на Шоплука. В края на Х
IХ и началото на ХХ-ти век те неизменно са присъствали тук със своите колоритни дрехи, с кошниците, пълни с продукти, които са продавали по софийските пазари...

Ето я и вестникарската будка, малко по-нататък – колона за обяви. И още: хармониум – забравен във времето инструмент, живописно ваксаджийско сандъче... Мнозина се чудят как е изглеждал старинният трамвай. Ето, тук могат да го видят. Но и да седнат в него и да гледат филм за някогашните столични улици...

Впрочем, софийските улици помнят и една пищна каляска в стил „Луи ХVI”, с кочияш и лакеи в богато украсено облекло, теглена от 6 коня. Тя принадлежала някога на френската кралица Мария-Антоанета. Била сватбен дар за княз Фердинанд и княгиня Мария Луиза. С нея младоженската двойка изминала пътя от гарата до Двореца, посрещната с бляскава церемония. Т.нар. златна каляска е великолепно притежание в сбирката на музея. 

Какви възможности предоставя на посетителите музеят? Подробности от Тодор Чобанов, заместник-кмет по културата в Столична община:

На няколко езика ще могат да се изслушват допълнителни и много разширени беседи. За всички зали са изработени специални филми, които с наши музейни работници, а и с външни експерти, са заснети най-различни специални места. Разказва се за самите експонати, за историята на града. Постарали сме се експозицията да бъде максимално интерактивна, да бъде интересна и динамична за малки и големи.

Ето какво отбеляза столичният кмет Йорданка Фандъкова:

Не знам дали обърнахте внимание, но тук има и една зала за деца. Това лято имахме множество малки деца, които идваха тук да се запознават с историята на града и най-вече да работят с археолозите. Интересна им е тази наука. Така че това е допълнителна възможност за училищата, за детските градини, да провеждат тук свои часове и обучения, да се докосват и на живо, не само в класните стаи, с историята на града.


Можем да кажем, че това беше доста сложен проект, тъй като сградата е над стогодишна – отбелязва Тодор Чобанов. – На практика тя е строена по съвсем други технологии – стари, неподходящи за съвременните стандарти и условия. Строили сме основите на сградата наново в някои участъци, бяха създадени зали на мястото на вътрешните дворове. Преустройството беше доста сложен процес. Но целта, която сме търсили, е в тази предна част на сградата от над 7 хиляди квадратни метра да се разположи представителната постоянна експозиция на Музея за история на София, който съхранява не само по български, но и по европейски стандарт колекция, свързана до голяма степен с Третото българско царство, с периода от Освобождението от османска власт до 1944 година. Но това не означава, че ние и в наши дни не събираме експонати. Напротив, развиваме съответната изследователска дейност. За съжаление, такива дарители, каквито е имало през предишните десетилетия, сега по-рядко се срещат. Но правим дарителски кампании, особено за исторически вещи на големи българи. Роднини понякога ни подаряват техни притежания.

Ще добавим, че Музеят за история на София организира и временни изложби както от страната, така и от чужбина. Допреди дни например тук беше експозиция от Лувъра с древно египетско изкуство. Водят се преговори за изложби с Лихтенщайн и Португалия.

Снимки: Венета Павлова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна