Да си спомним за Апостола

Навършват се 144 години от обесването на Апостола на свободата, Васил Левски. Когато стане дума за него, в съзнанието ни той се откроява като един от малкото светли символи, които ни обединяват. Всяка година, свели глава пред паметта му ,   си..

публикувано на 18.02.17 в 09:00

Ситовският надпис в Родопите крие древно послание

Свещената Родопа планина стои с разтворена душа пред неспокойните търсачи на древни руини, мистерии и тайни. Но щедростта й е привидна. Макар изложила на показ завещаното от богове, цивилизации и племена, тя е затрупала с хилядолетни слоеве..

публикувано на 16.02.17 в 09:25
Парижката мирна конференция – 1946 г.

Парижкият мирен договор и защитата на българската национална кауза

На 10 февруари 1947 г. в Париж България подписва мирен договор с победителите от Антихитлеристката коалиция, който слага край на участието на страната във Втората световна война. Той е резултат от мирната конференция във френската столица от лятото на..

публикувано на 10.02.17 в 09:00

Чекотинският манастир „Свети Архангел Михаил” – пазител на българското слово и писменост

България е осеяна с множество манастири, някои запазени и до днес в цялото си достолепие, за други напомнят само руините. Тези свети обители са били стожери и защитници на българщината, убежище за революционери, твърдини на вярата, книжнината и..

публикувано на 26.01.17 в 12:04

Богоявление и Събор на св. Йоан Кръстител

След големите празници Рождество Христово и Нова година, Богоявление и Събор на св. Йоан Кръстител са сред най-тачените зимни празници в България. В духовен план те сякаш пречистват празничната картина от материалните рамки, за да издигнат съзнанието до..

публикувано на 06.01.17 в 11:34

Археологията в търсене на първите индоевропейци

Сред спасителните разкопки от изминалата година са проучванията на доц. д-р Стефан Александров и доц. д-р Анелия Божкова от Националния археологически институт с музей при БАН. Впрочем, те започват още в края на предходната, 2015-а. Поради..

публикувано на 03.01.17 в 13:12

Православната църква почита паметта на свети Стефан – първият мъченик за християнската вяра

Последният празник през годината, който „затваря” коледния цикъл, е Стефановден. Отбелязва се на третия ден след Рождество Христово – 27 декември, когато православието почита паметта на свети първомъченик и архидякон Стефан, който е първият християнин,..

публикувано на 27.12.16 в 13:56

На Рождество с митрополит Антоний

Рождество е! Християните са в очакване на великото тайнство – раждането на Христос. В тези мигове сме заедно с митрополита на Българската православна църква за Западна и Средна Европа Антоний. Честито Рождество! Днес е един от най-големите..

публикувано на 24.12.16 в 09:30

Онлайн регистър ни представя паметниците на столицата

Около 2000 са паметниците, скулптурите и барелефите, посветени на бележити личности и събития в столицата. Покрай някои минаваме всеки ден и ги познаваме отлично, за други обаче дори не подозираме. Доскоро информацията за тяхната история и..

публикувано на 16.12.16 в 10:52
Оръжие и лични вещи на бойците от горянските чети и паметник на загиналите антикомунисти в с. Цалапица, Пловдивско

Много преди Унгария и Чехословакия горяните въстават срещу комунистическия режим

България също е оказала въоръжена съпротива срещу наложения й чрез преврат комунистически режим. Нещо повече – тя първа, с оръжие в ръка, се е противопоставила на сталинисткия модел на управление, установен след окупацията от Червената армия и..

публикувано на 06.12.16 в 15:09