Богоявление и Събор на св. Йоан Кръстител

След големите празници Рождество Христово и Нова година, Богоявление и Събор на св. Йоан Кръстител са сред най-тачените зимни празници в България. В духовен план те сякаш пречистват празничната картина от материалните рамки, за да издигнат съзнанието до..

публикувано на 06.01.17 в 11:34

Археологията в търсене на първите индоевропейци

Сред спасителните разкопки от изминалата година са проучванията на доц. д-р Стефан Александров и доц. д-р Анелия Божкова от Националния археологически институт с музей при БАН. Впрочем, те започват още в края на предходната, 2015-а. Поради..

публикувано на 03.01.17 в 13:12

Православната църква почита паметта на свети Стефан – първият мъченик за християнската вяра

Последният празник през годината, който „затваря” коледния цикъл, е Стефановден. Отбелязва се на третия ден след Рождество Христово – 27 декември, когато православието почита паметта на свети първомъченик и архидякон Стефан, който е първият християнин,..

публикувано на 27.12.16 в 13:56

На Рождество с митрополит Антоний

Рождество е! Християните са в очакване на великото тайнство – раждането на Христос. В тези мигове сме заедно с митрополита на Българската православна църква за Западна и Средна Европа Антоний. Честито Рождество! Днес е един от най-големите..

публикувано на 24.12.16 в 09:30

Онлайн регистър ни представя паметниците на столицата

Около 2000 са паметниците, скулптурите и барелефите, посветени на бележити личности и събития в столицата. Покрай някои минаваме всеки ден и ги познаваме отлично, за други обаче дори не подозираме. Доскоро информацията за тяхната история и..

публикувано на 16.12.16 в 10:52
Оръжие и лични вещи на бойците от горянските чети и паметник на загиналите антикомунисти в с. Цалапица, Пловдивско

Много преди Унгария и Чехословакия горяните въстават срещу комунистическия режим

България също е оказала въоръжена съпротива срещу наложения й чрез преврат комунистически режим. Нещо повече – тя първа, с оръжие в ръка, се е противопоставила на сталинисткия модел на управление, установен след окупацията от Червената армия и..

публикувано на 06.12.16 в 15:09

България в Първата световна война: 1916-а

В Националния военноисторически музей е открита изложбата „1916: Победи и изпитания”. Тя е посветена на Първата световна война. И по-точно – на участието на страната ни през 1916-а година в световния конфликт. България се включва в него през 1915-а на..

публикувано на 01.12.16 в 14:18

Патриаршеската катедрала „Свети Александър Невски” чества своя патронен празник

Днес патриаршеската катедрала „Свети Александър Невски” отбелязва своя патронен празник и почита паметта на своя покровител свети княз Александър Невски. Светецът, частица от чиито мощи се съхранява в храма, вдъхновявал руското войнство през..

публикувано на 23.11.16 в 12:26

Сливница – 131 години след Сръбско-българската война

Този уикенд град Сливница се превърна в бойно поле. Под кръстосан огън в битка влязоха български и сръбски войски. Причината за всичко това бе честването на 131 години от Сръбско-българската война. Жители и гости на града станаха свидетели на епична..

публикувано на 22.11.16 в 14:42

Глухите камъни нашепват…

В североизточните Родопи, до село Малко Градище, община Любимец, се намира впечатляващият древен култов комплекс Глухите камъни. Първите съобщения за съществуването му са подадени в началото на ХХ век от   чешките братя Херман и Карел Шкорпил,..

публикувано на 21.11.16 в 12:49