Пловдивският античен форум нашепва истории за живота в Римската империя

Целият обществен живот кипял под открито небе – на просторния форум, обграден отвсякъде с колонада, хората търгували с храни и ценни предмети, бъбрели с приятели и се заканвали на врагове, молели се на боговете и научавали последните новини, изсечени..

публикувано на 24.04.17 в 12:19

Възкресение Христово означава вечно съществуване в любовта

Днес, 16 април, целият християнския свят слави Възкресение Христово. Векове наред радостната вест за живот във вечността се предава от човек на човек, без да загуби дори частица от възторга, който поражда. Християните се поздравяват с боядисани в..

публикувано на 16.04.17 в 09:30

Страстната седмица и Разпети петък

Последните дни преди Възкресение свързваме най-вече със страданията на Иисус Христос, който поема греховете на целия човешки род и доброволно жертва себе си, зада ни приобщи отново към Бога Отец. Кулминацията на тези страдания е Велики петък,..

публикувано на 14.04.17 в 09:25

Старинни съкровища представени в европейско сътрудничество

В Националния археологически институт с музей при БАН /НАИМ/ в София могат да се видят две нови изложби. Едната представя знаменитото златно съкровище от Надсентмиклош, част от колекцията на Музея за история на изкуството във Виена. Другата е..

публикувано на 13.04.17 в 11:51

Цветница – с дъх на пролетно пробуждане

Всяка пролет, седмица преди Великден, християните отбелязват празника Вход Господен в Йерусалим, който подготвя вярващите за великото събитие Възкресение Христово. В България той е известен още като Връбница или Цветница – празникът на цветята и..

публикувано на 09.04.17 в 08:00

Антични ценности разказват за миналото на Созопол

Сред най-впечатляващите находки в Десетата национална изложба „Българска археология” бяха артефакти от античния некропол на Аполония Понтика в местността Буджака на град Созопол. Ръководители на проучванията са били археолозите д-р Теодора..

публикувано на 28.03.17 в 14:51

Празнуваме Благовещение

Днес e големият църковен празник Благовещение, прослава на благата вест, която Архангел Гавраил съобщил на пресветата Дева Мария – че ще роди сина Божий, очаквания Спасител на човечеството. Утвърден в православието през VII век, той се почита от всички..

публикувано на 25.03.17 в 09:00

„Юнаците” – свидетелства от хилядолетията

Сред интересните и дълго проучвани през годините обекти в България е селищната могила „Юнаците”, намираща се на 8 километра от град Пазарджик. Първите разкопки там са направени през 1939 година от археолога Васил Миков. Но идва Втората световна война и..

публикувано на 21.03.17 в 11:54

Бельова църква – паметник от Средновековието с национално значение

Бельова църква не привлича с пищен външен вид, но този, който влезе, остава изумен от богатата стенописна украса в ярки багри с безброй библейски сцени и светци. Един от нейните изследователи е археологът Веселин Хаджиангелов, директор на Историческия..

публикувано на 17.03.17 в 13:02

Поглед в миналото с изложбата „София в зората на свободата“

Какъв е бил центърът на София, какво е било ежедневието на хората и как са се чувствали те във времената след Освобождението на България? Това показва изложбата „София в зората на свободата“ на Регионалния исторически музей – София, посветена на..

публикувано на 15.03.17 в 12:27