Симеон Радев и Бистра Винарова – една любов извън времето

На 19 януари 2019 година се навършват 140 г. от рождението на Симеон Радев, един от най-ярките български умове, виден дипломат, публицист, изкуствовед, писател с брилянтен изказ на български и френски език. Личност с пространни познания в..

публикувано на 18.01.19 в 11:42

На Антоновден в храма на чудесата „Св. Антоний Велики“ в Мелник

Наричат я църквата на чудесата, защото помага на изгубилите надежда за изцеление. Издигната е в памет на Св. Антоний Велики в Мелник, известен с природните си забележителности и пивкото вино от един от най-старите български сортове –..

публикувано на 17.01.19 в 11:04
Снимка: БТА

Обновена катедралата на Хасково отвори врати за миряните

Започнаха богослуженията в обновения катедрален храм „Успение на Света Богородица“ в Хасково. Това е най-старата църква в града, строена в годините на османското владичество. Освещаването ѝ през 1837 година е преминало в изключително тържествена..

публикувано на 12.01.19 в 08:00

Катедралният храм „Св. Неделя“ – духовната перла на София

В сърцето на София, в непосредствена близост помежду си, се издигат храмове на трите религии, характерни за България – християнство, юдаизъм и ислям. В самия център на площада, който носи името му, е Катедралният храм на Софийската митрополия..

публикувано на 02.01.19 в 12:20
Снимка: БГНЕС

Българската археология през 2018: Корона от бисери с пет (и повече) диаманта

Археологията често се свързва с понятия като „съкровища”, „злато”, „накити”. Но съкровища могат да бъдат не само златните предмети и бисерните огърлици, а всякакви други артефакти, които разкриват интересни неща за живота на хората от миналите..

публикувано на 30.12.18 в 08:00

Стефановден е сред благословените дни за поклонническо пътуване

Дните около големите християнски празници като Рождество Христово са заредени с особена радост, която трудно би могла да се опише. А за вярващите, които искат да споделят това усещане сред ближни, местата за поклонение са прекрасна възможност...

публикувано на 27.12.18 в 08:00

Отец Владимир Дойчев: Спасителят иска да види грешници, които желаят да се променят

Времето край Рождество Христово, когато блесват елхите в домовете ни и се изпълваме със светлина, насищаме с очакването за най-много чудеса. Но в еуфорията на празника като че ли забравяме за единственото и най-истинско чудо – Раждането на..

публикувано на 25.12.18 в 08:00

Добри Войников – вечният учител

Къщата-музей на Добри Войников се намира в сърцето на Шумен – град, който помни много бележити българи, дали своя принос в развитието му като духовен, политически и икономически център през нашето Възраждане. Любопитен факт от историята на..

публикувано на 19.12.18 в 12:28

Видински учител обикаля света пеша преди повече от век

Преди повече от век един видински учител изоставя класната стая и тръгва да изследва света. Нищожните средства, с които разполага, не му позволяват да се качи на параход. Ала безпаричието не успява да сломи непоколебимия му дух – той взема със..

публикувано на 17.12.18 в 08:30

Емигрантът д-р Симеон Симов дарява безценните си колекции на България

Клеймото „невъзвращенец” застига д-р Симеон Симов веднага след установяването на т.нар. народна власт през 1944 г. И макар да бяга от системата, целия си живот той ще прекара с мисъл за България, защото истинският родолюбец носи в сърцето си..

публикувано на 15.12.18 в 08:15