Раннонеолитното селище Слатина – едно от най-старите в Европа

По какъв начин е бил организиран животът на хората в ранния неолит и как те са възприемали заобикалящия ги свят? Отговори на тези въпроси ще дава на любителите на историята посетителски център, който ще отвори врати в София след година към..

публикувано на 19.09.18 в 12:35

Националната библиотека показва изложба за похода на Наполеон в Египет

Есенният сезон на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий” започна с изложба, посветена на 220-годишнината от началото на военната кампания на Наполеон Бонапарт в Египет. Експозицията е първата в България, създадена на основата на богатия..

публикувано на 15.09.18 в 08:40

Кръстовден – вяра и традиции

Всемирно Въздвижение на Светия и Животворящ Кръст Господен – един от най-големите християнски празници. На 14 септември Църквата отбелязва един от най-големите християнски празници Всемирно Въздвижение на Светия и Животворящ Кръст Господен...

публикувано на 14.09.18 в 08:00
„Съединението на Северна и Южна България. 6 септември 1885 година” – рисунка на пощенска картичка от 1885 г.

Съединението – една реална историческа легенда

На 6 септември се навършват 133 години от обединението на Княжество България и тогавашна Източна Румелия – част от днешна Южна България, а тогава автономна област в Османската империя, със столица Пловдив. До създаването на „две Българии” се стига..

публикувано на 06.09.18 в 08:05

Продължават разкопките на античното селище Рациария

Продължават проучванията в центъра на античното селище Рациария край Видин, Северозападна България. Археологическият екип съобщава, че тази година при разкопките, подновени преди 2013 г., са открити почти сто нови находки. Разкрити са вече почти изцяло..

публикувано на 01.09.18 в 09:10

Археолози проучиха новооткрита църква на средновековната крепост Червен край Русе

Приключи археологическото проучване на новооткритата църква на територията на средновековната крепост Червен край Русе. Храмът е с размери 6,70 на 12,80 м. Състои се от притвор и основна част, а олтарното пространство завършва като тристенна..

публикувано на 26.08.18 в 08:00

Могилата без аналог на Балканите ще бъде показана за „Пловдив – Европейска столица на Културата 2019“

На 20 км от Пловдив, в комплекса „Малтепе“, вече трета година археолозите проучват гробница с размери без аналог на Балканите и в Европа. Тя ще бъде показана през септември догодина, когато Пловдив е Европейска столица на културата. В момента..

публикувано на 25.08.18 в 08:05

141 години след Шипченската епопея българите искат да се учат от своята неподправена история

Паметникът на свободата (известен като Паметника на Шипка) е монументална скулптура на връх Свети Никола в Стара планина, издигнат над мястото, където по време на шипченската битка са се водили решаващите за Руско-турската война и Освобождението..

публикувано на 20.08.18 в 12:32

Продължават археологическите проучвания на хълма Трапезица

Три археологически екипа започват разкопки на крепостта Трапезица във Велико Търново. Финансирането, осигурено за тях   от Министерството на културата, е 38 000 лв. Проф. Константин Тотев от търновския филиал на Националния археологически институт с..

публикувано на 18.08.18 в 08:00

Из потайностите на софийския квартал „Лозенец”

Някои го сравняват с парижкия Монмартър, а на мен ми прилича на Мала Страна в Прага. Ако някой иска да покаже на един чужденец в София, историята на българското изкуство и литература от началото на ХХ век, може да го разведе из малките улици на..

публикувано на 16.08.18 в 11:05