Житие на Св. Кирил Философ, ХІV в.

Древни български ръкописи се пазят във фондовете на Руската държавна библиотека

Знаете ли, че във фондовете на Руската държавна библиотека, наред с много други уникални славянски писмени паметници, се пазят около 1000 древни български ръкописа? За най-старите и интересните сред тях научаваме от специално интервю със сътрудника..

публикувано на 20.10.17 в 11:59

Солените извори край Провадия дават началото на европейската цивилизация

След 5 месеца активни археологически проучвания изследователите от екипа на проф. Васил Николов вече са убедени, че разкопават останките не само на първия солодобивен център в Европа, но и на първия праисторически градски център, откъдето води..

публикувано на 07.10.17 в 08:05

Гробница край Поморие остава загадка повече от сто години

Какви ли не чудни места можете да посетите, обикаляйки по българските земи. Едно такова несравнимо по своята архитектура и местоположение място е античната куполна гробница край Поморие. Разположена е насред добре поддържаните лозови и овощни..

публикувано на 01.10.17 в 08:00

Денят на Българската независимост – вчера и днес

Дълго време в България наричали 22 септември „Царски празник“, защото на тази дата през 1908 г. тогавашният княз Фердинанд прочита историческия манифест към народа, с което страната ни официално отхвърля васалната си зависимост от Османската империя...

публикувано на 22.09.17 в 07:15
Язовир „Искър“

Инж. Иван Иванов построява язовир “Искър” от затворническата килия

Мине се не мине време, и Столичната община обявява конкурс за паметник на най-дълго управлявалия кмет на София Иван Иванов. Но се оказва, че да издигнеш място за вечна почит към патриот, сражавал се в не една война за Отечеството и завел в..

публикувано на 20.09.17 в 12:07

На Кръстовден в Кръстова гора

На 14 септември християнският свят отбелязва Всемирно Въздвижение на Светия и Животворящ Кръст Господен – един от най-големите християнски празници. Според църковното предание, след като намерила Кръста Господен през 326 г., царица Елена запазила..

публикувано на 14.09.17 в 08:05

Съединението на България – урок, който показа на българите, че силата им е в единството

На 6 септември България отбелязва Деня на Съединението на Княжество България с Източна Румелия. Предисторията на тази важна за нас дата започва на 3 март 1878 г. с подписването на Санстефанския мирен договор между Русия и Турция. Според него..

публикувано на 06.09.17 в 07:15

Прабългарски каменни баби и девташи

През VII в. прабългарите, предвождани от хан Аспарух, преминават на юг от река Дунав и през 681 г. създават там своя държава. Това са териториите на днешна Североизточна България. Първата столица на младата българска държава е град Плиска, а..

публикувано на 29.08.17 в 11:38

Поморие – градче с богата история, където си обещаваш, че пак ще се върнеш

На 20 километра от Бургас е градчето, възпято от поета Недялко Йорданов в „Семеен спомен за Поморие“. Почти няма българин, който да не е идвал в черноморския град и да не иска да се върне пак през лятото. Поморие примамва с това, че тук има от..

публикувано на 28.08.17 в 08:00

Буюк джамия, която приюти Националния археологически музей

Ако искате да почувствате духа на София, изтъкан от различни епохи и култури, установявали се трайно или мимолетно по нашите земи, трябва да посетите историческия център на столицата. След традиционните снимки на смяната на караула пред сградата на..

публикувано на 24.08.17 в 12:37