Празнуваме Благовещение

Днес e големият църковен празник Благовещение, прослава на благата вест, която Архангел Гавраил съобщил на пресветата Дева Мария – че ще роди сина Божий, очаквания Спасител на човечеството. Утвърден в православието през VII век, той се почита от всички..

публикувано на 25.03.17 в 09:00

„Юнаците” – свидетелства от хилядолетията

Сред интересните и дълго проучвани през годините обекти в България е селищната могила „Юнаците”, намираща се на 8 километра от град Пазарджик. Първите разкопки там са направени през 1939 година от археолога Васил Миков. Но идва Втората световна война и..

публикувано на 21.03.17 в 11:54

Бельова църква – паметник от Средновековието с национално значение

Бельова църква не привлича с пищен външен вид, но този, който влезе, остава изумен от богатата стенописна украса в ярки багри с безброй библейски сцени и светци. Един от нейните изследователи е археологът Веселин Хаджиангелов, директор на Историческия..

публикувано на 17.03.17 в 13:02

Поглед в миналото с изложбата „София в зората на свободата“

Какъв е бил центърът на София, какво е било ежедневието на хората и как са се чувствали те във времената след Освобождението на България? Това показва изложбата „София в зората на свободата“ на Регионалния исторически музей – София, посветена на..

публикувано на 15.03.17 в 12:27

В Кюстендилския музей децата се запознават с бита на предците ни

Какво представлява слънчевият часовник? Как нашите прадеди в дълбока древност са отмервали часовете, дните, месеците? Отговорите на тези въпроси ще научат децата като посетят занимателната работилница в Кюстендилския исторически музей „Акад...

публикувано на 14.03.17 в 12:06
Подписването на Санстефанския мирен договор, 3 март (19 февруари ст. ст.) 1878 г., гравюра

Проф. Веселин Янчев: Много са ненаучените уроци от периода след Освобождението на България

На 3 март 1878 г. с подписването на Санстефанския мирен договор се слага край на Руско-турската война. С него след пет века османско владичество пред българите се откриват нови хоризонти. Въпреки това днес в българското общество се водят остри..

публикувано на 03.03.17 в 08:10
Паметникът на Момчил войвода в Момчилград

Момчил юнак – защитникът на Родопите

Много стихийна мощ таи в недрата си нашата земя. С нея са закърмени знайни и незнайни юнаци, а споменът за тях се предава в народните песни и легенди за пример на идните поколения. Сред най-личните от тези герои бил Момчил войвода, за когото ни..

публикувано на 28.02.17 в 14:49

Музеят за история на София разказва "Зимна приказка"

Едва ли има друг музей за история, който да се помещава в старинна сграда, служила десетки години като минерална баня за стотици жители и гости на големия град. Днес за старата софийска баня напомнят само чешмите с топла минерална вода, която блика..

публикувано на 22.02.17 в 11:37
Тодор Славчев, 1985 година

Историята разказва чрез фотоархива на Тодор Славчев

Фотографиите на Тодор Славчев са разнолики като живота, запазили за поколенията образите на политици, спортисти, хора на изкуството и на селския труд. Тук са снимките на писателите Елин Пелин, Димитър Димов, Димитър Талев, американеца Ърскин..

публикувано на 21.02.17 в 09:05

Да си спомним за Апостола

Навършват се 144 години от обесването на Апостола на свободата, Васил Левски. Когато стане дума за него, в съзнанието ни той се откроява като един от малкото светли символи, които ни обединяват. Всяка година, свели глава пред паметта му ,   си..

публикувано на 18.02.17 в 09:00