Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германското контраразузнаване предупреждава за радикализация на бежанците

Снимка: БГНЕС

Шефът на германското контраразузнаване Ханс-Георг Маасен изрази днес в специално изявление в Берлин притесненията на ръководената от него служба от "радикализация на бежанците" под влияние на живеещите в Германия ислямисти.

Притеснява ни тенденцията, че зад фасадата за оказване на хуманитарна помощ, ситуацията сред бежанците може да бъде използвана за престъпни цели, подчерта президентът на федералната Служба за защита на конституцията. Според него не е изключено част от търсещите убежище да бъдат вербувани за целите на радикалния ислям. Той призна, че във фокуса на вниманието на хората му са предимно млади мъже, които идват сами и без семействата си с бежанската вълна и които са лесна плячка за радикално настроените ислямисти. Маасен обаче призна, че засега контраразузнаването не разполага с веществени доказателства, че бежанската вълна е контролирана и насочвана целенасочено към Германия от джихадистите.

Въпреки това обаче през последните месеци броят на радикално настроените ислямисти във федералната република е нараснал – от 7500 през юни на 7900 в края на септември.

740 са германските граждани, които се бият на страната на "Ислямска държава" в Сирия и Ирак, от тях 20 на сто са жени. 120 от тях са загубили вече живота си там, а от останалите около една трета са се върнали обратно, но са под постоянно наблюдение от специалните служби.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна