Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ново мобилно приложение показва пътния трафик

| обновено на 30.09.15 в 17:28
Снимка: БГНЕС
Мобилно приложение вече предоставя актуална информация за трафика в реално време. Приложението може да бъде изтеглено от интернет адрес /lima.api.bg/ и може да бъде използвано от потребителите на мобилни устройства, разполагащи със специална система.

От електронната система гражданите ще научават полезна информация за трафика по пътищата, местата, които са затворени поради някаква причина, ще могат да подават сигнали и да проследяват дали институцията, към която са адресирани работи за отстраняването ѝ. Министър Лиляна Павлова за предимствата на тази електронна система:

Има ли някакви произшествия, инцидент на този път, дали този път по една или друга причина не е затворен поради зимни условия, поради свлачище, срутище. Тази система на 100% е обърната към гражданите и към гражданския контрол.

Не е правилно гражданите да злоупотребяват, като подават фалшиви сигнали, припомни инженер Лазар Лазаров, председател на агенция "Пътна инфраструктура":

Винаги има злонамерени хора, които искат да изпробват реакцията на институциите. Апелирам към бъдещите ползватели наистина да помагат, а не да пречат.

Софтуерът е изграден по начин, по който при пътен инцидент или катастрофа, обръщане на кола, автоматично да подава сигнал в ситуационния център на АПИ и на 112, добави министър Лиляна Павлова.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна