Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

103 години от Освобождението на Свиленград

| обновено на 05.10.15 в 13:17

5 октомври се чества в Свиленград като Деня на Освобождението. Празникът започна с тържествен молебен за здраве и благоденствие за жителите на Свиленград, който бе отслужен в храма "Св. Троица". Поднесени бяха венци и цветя на връх Шейновец, като знак на признателност пред героите, загинали в първата битка от Балканската война, довела до освобождаването на Свиленград.

"Свиленград - една епоха в черно и бяло” е озаглавена изложба от фотографии и картички, подредена в Свиленград, по повод празника на града 5 октомври. 75 са изображенията, които показват развитието на града. Единствената цветна картичка е направена от военен кореспондент на 12 октомври 1912 г. Тя изобразява триумфалното влизане на цар Фердинанд в новоосвободения град. Фердинанд сам оглавява военната и религиозна процесия, придружен от двамата си синове Кирил и Борис. Така се демонстрира пред Европа и света победата на българското оръжие в първата битка от войната. Оригиналът на тази фотография се съхранява в най-голямата библиотека в света - тази на Конгреса на САЩ. 

Вечерта е концертът с участието на Йоанна Драгнева и Ненчо Балабанов в залата на читалище "Просвета – 1870".

Програмата по повод празника на Свиленград продължава и през следващите дни. В артгалерията ще бъде открит пленер "Нарисувани усещания", там ще бъде открита и изложба с творбите на участниците в пленера.

Празниците за Деня на Свиленград приключват на 11 октомври с Фестивал на старата градска песен "С песен от свила – минаха години". Негови организатори са НЧ "Васил Левски – 1933" кв. "Капитан Петко войвода" и Община Свиленград.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна