Доайенът на българската кардиология проф. Младен Григоров: „Радвайте се на малките неща”

Снимка: БНТ

Годишните награди National Medical Awards 2015 имат за цел да възнаградят лекари, болници, клиники и екипи с доказани значими постижения в медицината. Тази година наградата за цялостен принос на лекар бе присъдена на доайена на кардиолозите в България проф. Младен Григоров. Той е ръководил редица кардиологични болници в България. С гордост разказва за първия медик в неговия род – дядо му, на когото е кръстен, и който завършва медицина в гр. Монпелие, Франция, преди повече от 100 години. По неговия път тръгва и бащата на професора, който се дипломира също в Страсбург, Франция. Там пламва любовта между родителите му, затова проф. Григоров шеговито се определя като „продукт на тази страсбургска любов“. По стъпки на своите предци тръгват още две поколения – неговият син и внук. Попитахме го с какви чувства приема тази награда:

Всяка признателност на този свят, независимо за какво е, ласкае. Още повече, че признателността е нещо, което става все по-дефицитно не само в България, а по целия свят, особено напоследък. И когато си на 78 години с повече от половин век лекарска практика, естествено, че това ти доставя удоволствие.

Проф. Григоров е един от основателите на инвазивната хирургия в България. Според него, инвазивните процедури са прогрес в медицината, защото, образно казано, „без бъркане в сърцето, белите дробове, стомаха” съвременна диагностика и лечение няма как да се получат. Голямата сила на инвазивната кардиология е при сърдечните заболявания и непрекъснатия ръст на пациентите с исхемична болест на сърцето, където тя се явява не е само диагностика, но и вид лечение. Носителят на тазгодишната награда за лекар е сред първите специалисти в България, които правят сърдечни катетеризации.

Попитахме го, по-болна ли е българската нация от другите европейски държави, а ето какво ни сподели той:

По мои лични впечатления, не сме по-болни от средния европеец. Генетично ние сме може би здрава нация, но според определението на СЗО понятието „здраве” означава пълно благополучие - телесно, психическо и социално. Ако приемем, че телесното ни състояние е на добро средноевропейско равнище, мисля, че социалното и произхождащото от него психологическо пълно равновесие едва ли е на добро европейско ниво. Но това не е само проблем на България. Напоследък излязоха, бих казал, скандални данни. Оказа се, че 1 милиард от човечеството живее добре или сравнително добре, а 6 милиарда живеят зле или много зле. Оказва се, че 1% от човечеството има 50% от финансовите ресурси. Тази ножица, която непрекъснато се разтваря, доведе до нарастване на заболеваемостта в много посоки, включително и до социалните и политически проблеми, които сега се създават с бежанската вълна. В България 67% от смъртността се определя от съдовите заболявания, докато в останалата част на добре развитите европейски страни и САЩ е под 50%. Тези 20% въобще не са малко…Но ще ви кажа къде е проблемът – в нулевата профилактика, голямата каша в доболничната помощ, в непрекъснатото прехвърляне на пациенти, източването на финансовите ресурси на Здравната каса и т.н. За здравеопазването на една страна съдим по две неща – смъртността и броя хоспитализации. Не може да има висока смъртност и непрекъснато увеличаващ се брой на хоспитализации, и да говорим за реформа в здравната система. Реформата е преди всичко профилактика и доболнична помощ, както и създаване на елементарна здравна култура сред българското население.


Получихме и няколко ценни съвета – да се движим повече; да използваме по-рядко асансьор; да изкачваме стълбите; да не забравяме, че е имало хора преди нас и  че ще има и след нас и да внимаваме какво им завещаваме. Проф. Младен Григоров цитира една мисъл на Овидий, която много цени: „Помни постигнатото” и ни напомни да се радваме на малките неща от живота. Радостта от малките неща сваля стреса, а той е в основата на патологията на човечеството.
Още от категорията
митрополит Борис Неврокопски

Научна сесия в Благоевград по повод годишнината от рождението и смъртта на митрополит Борис Неврокопски

С научна сесия в Благоевград ще започнат двудневните чествания на 130-годишнината от рождението  и 70 години от мъченическата смърт на видния духовник и общественик митрополит Борис Неврокопски.  Историци, университетски преподаватели и духовници ще представят на конференцията доклади, свързани с  живота и обществените дела на  митрополит Борис, един..

публикувано на 16.11.18 в 08:14

Отбелязваме Деня за по-чист въздух

За първа година в страната се отбелязва Деня за по-чист въздух. Инициативата е на Столичната община, откъдето призовават гражданите да не използват личните си автомобили до края на деня. В кампанията ще участват министерства, районни администрации, банки, вериги бензиностанции, както и над 100 учебни заведения, информира репортерът.  Транспортът е..

обновено на 16.11.18 в 08:11

Евродепутати ще участват в младежки дебат в Габрово

Габрово е домакин на младежки дебат под надслов "Накъде отива Европа?".  В дискусията ще участват евродепутатите Асим Адемов от ЕНП и Петър Курумбашев от Групата на социалистите и демократите в Европейския парламент. Дебатът, който започва от 13.00 ч . в Ритуалната зала на Община Габрово,  е поредният от серията събития, които предоставят..

публикувано на 16.11.18 в 08:08

Броят на жертвите на пожара в Северна и Южна Калифорния вече достигна 66 души

Жертвите на пожара в Северна и Южна Калифорния вече са 66, съобщиха  местните власти. Това е най-смъртоносният пожар в историята на щата. Спасителни екипи продължават да претърсват опустошения от пламъците град Парадайз, на 290 километра северно от Сан Франциско.  За изчезнали се водят над 600 души, предаде Франс прес. Заради лошото качество на въздуха,..

публикувано на 16.11.18 в 07:53
флаг дъга гей права

Отбелязваме Международния ден на толерантността

Националният дворец на културата ще бъде осветен тази вечер в цветовете на дъгата по повод Международния ден на толерантността. Сградата на НДК ще свети между 20 и 21 часа в знак на уважение към различията, многообразието на култури и традиции, както и в защита на всички форми на индивидуална човешка свобода. Подобни инициативи ще има днес във..

публикувано на 16.11.18 в 07:50
БНР публикува първата снимка на експлозията преди 6 години

Разпитват последните свидетели по делото за взривовете край "Петолъчката"

Поредно заседание по делото за взривовете край пътен възел "Петолъчката" е насрочено за днес в Ямболския районен съд. При експлозията в базата за утилизация на поеприпаси на 5 юни 2012 г. загинаха трима работници и бяха нанесени значителни материални щети. Днес трябва да бъдат разпитани последните двама свидетели по делото, а през януари догодина ще..

публикувано на 16.11.18 в 07:34

БНР организира дискусия по повод изборите за Евроопейски парламент догодина

Българското национално радио организира дискусия, посветена на предстоящите догодина избори за Европейски парламент.  Визията за бъдещето на Европейския съюз, предизвикателствата и политическите трансформации ще обсъдят в Студио 2 на националното радио евродепутатите Андрей Ковачев от ЕНП,  Момчил Неков - член на групата на Прогресивния алианс на..

публикувано на 16.11.18 в 05:09