Снимка: БГНЕС

„Пътуващи приказки” приканват хората да отворят сърцата си към децата бежанци

Когато бях малко момиче, не знаех нищо за Палестина и бях сигурна, че съм родена в Ливан. Забелязах, че майка ми винаги носи със себе си синя лична карта. На нея пишеше „бежанец”. Тогава разбрах каква е причината баща ми да няма право да..

публикувано на 15.01.19 в 11:52

Мирът – най-важният фактор за съществуването на ЕС

Европа е на кръстопът, а хубавото когато се намираш на кръстопът е, че можеш да избереш правилния път. Съществува обаче и риск да тръгнеш по грешния – заяви по време на дискусията „Три перспективи за бъдещето на обединена Европа“ вицепремиерът..

публикувано на 15.01.19 в 11:42

Между ранната мечта и професионалното израстване

Мечтата на човечеството да запечата образи върху чувствителен на светлина екран е още от V-IV в. пр. н.е., а може би и по-рано. Днес едва ли има човек, който да не се наслаждава и да не експериментира с цялото многообразие, което носи сбъдването..

публикувано на 14.01.19 в 13:06
Снимка: БГНЕС

Спектакълът „Ние сме всички цветове“ предизвика пъстри чувства

Бляскав спектакъл от звук и светлина на сцената на 30 метрова кула събра пловдивчани и гости на централния булевард на Пловдив „Цар Борис III Обединител“. Въпреки студа събитието по откриването на Европейската столица на културата – Пловдив..

публикувано на 14.01.19 в 11:18

Повече „бебета” в Софийския зоопарк

Рекорден брой животни са родени в Столичния зоопарк през 2018 година. 139 са бебетата, родени през годината, с 15 повече, отколкото през 2017-а. Сред тях са малки от видовете елен лопатар, кенгуру, египетски лешояд, тукан и носато мече. През 2018 г. за..

публикувано на 13.01.19 в 08:00

Ветеринар и малката му дъщеря вдъхват нов живот на сухите цветя

Няколко ароматни капки и купичка със сухи цветя. Само два компонента били нужни на д-р Здравко Димитров да създаде бизнес, който вече 18 години му носи удовлетворение и радост от съприкосновението с красивите творения на заобикалящия ни свят...

публикувано на 12.01.19 в 08:55
Снимка: Елена Паскалова

Мариана Кирова: За сънародниците ни в Молдова България е най-хубавото и свято място

Мариана Кирова може да се нарече един съвременен будител. Не само защото е поет, писател, литературовед и преподавател. Най-вече затова, че избира да предава знанията си на младите хора там, където за българското слово има най-голям глад – сред..

публикувано на 11.01.19 в 12:10

Българските астрономи се включват в честванията на двойния юбилей

На 28 юли 1919 година в Брюксел е основан Международният астрономически съюз (МАС), обединяващ астрономически общества от цял свят. България се присъединява към него през 1957 г., макар че големият български учен в областта на астрономията проф...

публикувано на 10.01.19 в 11:13
Снимка: БГНЕС

Статистиката на МВР за миграцията – тревожна или окуражаваща

В края на 2018 г. МВР публикува последни данни за миграцията в България. Темата е чувствителна, някои цифри са впечатляващи и статистиката дава повод за различни коментари – някои тревожни, а други окуражаващи. През 2018г. в страната са..

публикувано на 09.01.19 в 11:28

Дипломати провокират младите българки да израснат като лидери на промяната

„Да, възможно е да сбъднеш мечтите си! Само трябва да опиташ!” – в това иска да убеди момичетата в ученическа възраст тематичен конкурс, организиран от британския посланик у нас Ема Хопкинс, с подкрепата на вицепрезидента Илияна Йотова. Апатията..

публикувано на 09.01.19 в 11:13