Картините от вълна на Радинка Стефанова

Радинка Стефанова е самоук творец. Преди три години попада на видео уроци в Интернет за направата на различни изделия от вълна и започва да изработва домашен декор – феи и хралупи за котки. Не след дълго прави първи опит да сътвори картини от..

публикувано на 25.05.19 в 09:00
Село Криничное, Украйна

Вицепрезидентът Илияна Йотова пред Радио България: Инерцията в ЕС е по-опасна от реформите

Благодаря за възможността да говоря пред Радио България, тъй като излъчвате за нашите сънародници зад граница - това за мен, за нашата институция е много голям приоритет, изтъкна   вицепрезидентът Илияна Йотова в навечерието на празника на българската..

публикувано на 23.05.19 в 14:24

Езикът е най-важният фактор на националната идентичност за българите

В навечерието на светлия български празник на книжовността, просветата и културата, 24 май, обръщаме поглед към езика на нашите предци. За българите той е олицетворение на националната ни идентичност, носител на важни символни и комуникативни..

публикувано на 23.05.19 в 11:10

История за спасяването на едно читалище

„Читалището ни остана единственото място за празнични събирания и културен живот в селото“ - казват жителите на село Долни Богров. Те съжаляват, че нямат училище, защото селото е голямо и има много семейства с деца. Местното читалище, с името на..

публикувано на 22.05.19 в 13:48

Професионалното обучение се завръща

От средата на миналия век в България общата образователна подготовка винаги е вървяла паралелно с професионалната. В началото на 80-те, в продължение на десет години двете системи са обединени в т.нар. учебно-професионални комплекси. Тогава като успешен..

публикувано на 21.05.19 в 11:28

Евроизбори 2019: Образованието е водещ приоритет за младите в ЕС

По данни на Евробарометър участието на младите хора в доброволчески дейности, организации или избори се е увеличило през последните години. Повече от половината от младите европейци смятат за водещ приоритет образованието и придобиването на умения...

публикувано на 20.05.19 в 13:44

„Маски горе!“ – започва карнавалът в Габрово

Габрово – градът, прочул се с фолклорния хумор и традиции по света, е домакин на емблематично карнавално шествие днес. Традиционно събитието започва с отрязване на опашката на царицата на карнавала – 6-метрова бутафорна габровска котка. Карнавалното шествие..

публикувано на 18.05.19 в 09:15

Хотнишкият водопад привлича артисти на нестандартен фестивал

Мартин Димов е вокал на група Стокхолм и вярва, че изкуството трябва да носи послание на публиката. Затова преди няколко години започват благотворителна кампания за събиране на средства на техните концерти за Фермата – приют „Приятели на четири..

публикувано на 17.05.19 в 14:40

Карлово се готви за Празника на розата

Значима е символиката на „царицата на цветята“ – розата, известна още с имената гюл, трендафил. Според българските традиционни представи тя е знак на младостта, любовта, изящността, който описва момината красота в народните песни. Розата е любимо..

публикувано на 16.05.19 в 14:41

Български екип създаде детска засаждаща се книга

Детска книга, която освен задължителните елементи – да има вълшебна история и да буди у децата интерес към четенето, съдържа и семена за покълване. Зад идеята стои екип от български автори. Не само разказът, а всеки един детайл от четивото е в..

публикувано на 15.05.19 в 13:51