Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Завършва военното учение "Platinum Lion - 2015"

Снимка: БГНЕС

Заключителният етап на военното учение "Platinum Lion - 2015" ще се проведе днес на полигона "Ново село" край Сливен. Български, американски и румънски механизирани части ще покажат способностите си за действия в населен пункт.

В "Platinum Lion - 2015" участват до 200 военнослужещи от морската пехота на САЩ, до 200 български военни от Карловското формирование 34-750, служба "Военна полиция" и ВМА, до 35 военнослужещи от сухопътните войски на Румъния.

В съвместната подготовка за повишаване на оперативната съвместимост на механизираните формирования при колективна отбрана се използват танкове М-1; бронетранспортьори Striker и друга бойна и спомагателна техника.

Офицерът от морската пехота на САЩ за граждански дейности старши лейтенант Грант Пилър даде подробности за участието на американските военни и бойното им снаряжение:

Почти всичко, което морската пехота може да предложи артилерийска стрелба, танкове. Морската пехота, съвместно с българските и румънските войски, ще направят демонстрация на това, в което са се обучавали механизираните оръдия, или както ги наричат в България – БМП-та, така и танковете на морската пехота.

Съвместна интернационална работа между НАТО-вските войски съвместно да работят механизирани части с пехотински части това е първото по вида си за морската пехота. Войниците, които ще представляват тази демонстрация, ще бъдат тук за по-дълго време.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна