Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Вашингтон Таймс": Все повече данни сочат, че ИД се опитва да дестабилизира Балканите

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Все повече и повече разузнавателни данни сочат, че групировката "Ислямска държава" (ИД) се опитва да дестабилизира Балканите. Това пише американският вестник "Вашингтон Таймс".

Поредното предупреждение за засилване на джихадистките аспирации на Балканите е дошло от неназован от вестника висш дипломат от региона. Според него хърватското разузнаване е идентифицирало предполагаем местен лидер на "Ислямска държава", който се опитва да организира в Босна и Косово голям брой ислямистки бойци, воювали на страната на ИДИЛ и Фронта Нусра в Сирия. Според дипломата информацията заслужава сериозна загриженост, а според "Вашингтон Таймс" опасенията на службите за сигурност са се изострили с възможността за инфилтриране на джихадисти сред стотиците хиляди мигранти, преминаващи през региона на път за богатите страни от ЕС. Припомнят се също пропагандни материали, с които ИД приканва към джихад на Балканите.

При наличието на голямо мюсюлманско население, слаба икономика и податливост на бедните към радикализация нараства страхът, че от зараждане на тероризъм и сред местното население, пише още американското издание.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна