Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

СЕМ иска становище от Комисията за защита на личните данни за публикуването на мобилните телефони на депутатите

Снимка: БГНЕС / Снимка: БГНЕС

Съветът за електронни медии(СЕМ) ще поиска становище от Комисията за защита на личните данни дали публикуването на мобилни телефони на депутати е изнасяне на лични данни. Това стана ясно след като четирима депутати от временната комисия за сваляне на имунитета на Волен Сидеров и Десислав Чуколов обявиха, че са получавали телефонни заплахи. На 4-ти и 5-ти ноември партийната телевизия на „Атака“- „Алфа“ е излъчила над 20 пъти клипове с номерата на депутатите и призив хората да им се обаждат. Председателят на СЕМ Георги Лозанов посочи:

Телефонът практически дава възможност за 24-часово проникване в личното пространство на човека и включително може да се използва за тормоз. Това е първият въпрос, на който трябва да се отговори. Вторият въпрос е дали като политически лица, те са със занижен праг на лична  неприкосновеност? Известно е, че даването на публичност на личния живот на политиците е оправдано само когато това е в защита на обществения интерес. А даването на телефона сам по себе си не реализира обществен интерес.

Според Анна Хаджиева от СЕМ медийният съвет не е институцията, която трябва да се занимава с този въпрос:

След като са показани телефоните, това изобщо не значи, че е имало призив за оказване на някакво влияние и на тормоз. Това е връзка, която би могла да се предположи и не мисля, че СЕМ е институцията, която трябва да се занимава с този въпрос. За мен няма нарушение на ЗРТ.

След като разгледа мониторингов доклад за програмата на телевизия „Алфа“, медийният регулатор реши, че няма основание за отнемане на лиценза й.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна