Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Снимка: Мария Пеева

Обявената тревога заради опасност от терористични атаки в Брюксел е водеща тема за вестниците Стандарт и 24 часа тази сутрин.

"Код терор в Брюксел, военни машини по улиците, затвориха метрото. Чакат атентат и в Брюксел, спря метрото са заглавията по темата.  Брюксел парализиран, чака атентати като в Париж е заглавието на Труд, с уточнението, че е обявена най-високата степен на тревога.

Труд извежда на челно място темата за вълна от гризачи по домовете, която се очаква след застудяването на времето. Вестникът уточнява, че причина за засилената популация е сухата и топла есен и напомня, че нарасналото размножаване на гризачите крие риск от разпространение на туларемия, която преминава със симптомите на грип.

Стандарт съобщава, като се позовава на енергийния министър Теменужка Петкова, че на 10 декември предстои подписването на договор за изграждането на съвместна интерконекторна газова връзка между България и Гърция.

Труд също акцентира на това съобщение и допълва, че според министър Петкова тази зима ще има по-малко спирания на тока.

Стандарт информира подробно и за намеренията на китайски IT гигант, който иска да развива бизнес у нас. 100 компании имат интерес да инвестират в България, уточнява още публикацията.

В друг материал на изданието научаваме, че през следващото тримесечие депутатите, министрите, премиерът и президентът ще получават по-високи заплати. Причината затова според вестника е, че трудовите възнаграждения на държавниците зависят от средната заплата в обществения сектор и затова се променят четири пъти годишно.

От Труд научаваме, че 870 евро е чистата заплата за берачи на ягоди в Испания. Кандидат-гурбетчиите трябва да са жени, свикнали на тежка работа, уточнява вестникът, като се позовава на информация от Българската агенция по заетостта.

24 часа пише, че уволнената съдийка Румяна Ченалова е сезирала Брюксел срещу политици и Цацаров.

Труд информира в броя си, че паметникът на българския екзарх Антим Първи остава в Одрин и няма как да бъде премахнат от двора на българската църква в турския град.

Изданието припомня, че този въпрос e бил един от обсъжданите по време на посещението у нас на Вселенския Патриарх Вартоломей. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна