Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

„Предлагаме на Китай 49 процента от 7-и блок в „Козлодуй“, пише 24 ЧАСА в репортаж за посещението на премиера Бойко Борисов в Пекин. Предложението към желания „голям инвеститор“ „ще включва както построяването на 7-и реактор, така и вероятно 8-и след 10-15 години, когато и сегашният 6-и блок излезе от употреба“, съобщи премиерът, цитиран от вестника.

Китайската компания, на която България е предложила да стане инвеститор в изграждането на 7-и блок, „вероятно“ е State Nuclear Power Technology Corp, предполага КАПИТАЛ DAILY. Въпросната фирма има общ проект с американската „Уестингхаус“ в Турция, отбелязва изданието.

„Правото на държавата да си възстанови 3,7 милиарда лева, които даде чрез фонда за гарантиране на влоговете за изплащане на гарантираните депозити от КТБ, се оспорва“, съобщава 24 ЧАСА, цитирайки списък на оспорените вземания, публикуван в Търговския регистър. Ако оспорването бъде прието, приходите от продажбата на активи на КТБ ще отидат за негарантирани депозити и в джоба на акционерите.“

„Година и половина след затварянето на Корпоративна търговска банка фалитът й е доникъде“, пише КАПИТАЛ DAILY. „Поредното удължаване идва от оспорения списък с кредиторите на банката. Там са хората и фирмите с депозити, Фондът за гарантиране на влоговете с неговите 3,7 милиарда и т. н. Уточняването кой колко има да получава от банката е само първата крачка от процедурата, но изминаването й може да отнеме години. Едновременно с това синдиците на КТБ не напредват и с основната си задача - да събират суми от лоши длъжници“.

„Кабинетът се провали с повечето си идеи за промени в данъчните закони за бюджетната 2016 година“, констатира вестник СЕГА. „Парламентът вчера гласува на второ четене предложените от правителството изменения в основния данъчен пакет в силно орязан вид. Най-шумно бе фиаското на предложения нов ред за възстановяване на ДДС при фирмени покупки, които се ползват и за лични нужди на собственика или служителите. Почти нищо не остана от замислените от правителството промени за общините. Финансовото министерство се отказа още от самото начало от ключово свое обещание - да предостави дял от подоходния данък на местните управи. В парламента на второ четене катастрофира друга идея за допълнителни доходи на общините - облагането с имотен данък на земеделските имоти в границите на населените места. Никой от управляващото мнозинство не коментира политически отхвърлянето на текстовете“, пише още вестник СЕГА.

Вестник ДУМА отбелязва решението на мнозинството в парламента да отхвърли предложението за данъчни облекчения до 5 на сто при лични дарения за лечение на деца, когато необходимите средства не се покриват изцяло от държавата.

ТРУД съобщава във водещия си материал за повишен наплив на бежанци през българо-турската граница през последните дни. Само от началото на седмицата по над 60 души дневно са връщани от Малко Търново. Поне шест магистрални маршрута за влизане в България знаят местните жители в Странджанско“, пише ТРУД.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна