Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Икономистът Калоян Стайков: По-високата минимална работна заплата спъва бизнеса

| обновено на 07.12.15 в 09:49
Калоян Стайков
Снимка: БГНЕС

Приетият от правителството бюджет за следващата година не се различава съществено от бюджета за 2015-а година, който в никакъв случай не може да бъде определен като един от най-добрите. Това каза в предаването Радиокафе на Радио София икономистът Калоян Стайков от Института за пазарна икономика. 

Според него заложените увеличения на минималната работна заплата и минималните осигурителни доходи спъват бизнеса. Може да се стигне до невъзможност работодателите да наемат нискоквалифицирана работна ръка, защото издръжката й ще бъде прекалено висока и непосилна за тях.  
Той допълни, че всяка година се дават повече пари за заплати, без да се прави качествена реформа.
Относно реформата в сектор "Сигурност" Стайков каза, че тя е наложителна, но до този момент не е направено нищо в тази насока. 
Реална възможност за елиминиране на дефицита за догодина има, ако се направят нужните реформи, бе категоричен икономистът от Института за пазарна икономика. 
За съжаление дебатът се води около това колко пари ще спестим или колко пари са необходими, за да се направи някаква реформа, а не се говори какво е качеството на услугата, която се предоставя и съответно колко ефективна е тя, каза още Калоян Стайков. 
Той допълни, че от години от Института за пазарна икономика предлагат идеи за структурни промени, чрез които да бъдат оптимизирани и без друго огромните разходи в бюджета, но управляващите засега не обръщат внимание на тези предложения

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна