Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общини в Кърджалийско настояват да получат синьо гориво чрез бъдещия газопровод България - Гърция

Снимка: БГНЕС

Общини в област Кърджали настояват да получат синьо гориво през отклонения от бъдещата интерконекторна връзка България - Гърция.  По-голямата част от газопровода преминава през тяхната територия и според кметовете, това е големия шанс за икономическо развитие на района. Тръбата е с капацитет 3 милиарда кубически метра газ годишно и се очаква тя да осигури диверсификация на доставките и конкурентни цени на горивото. 

В българския участък интерконекторът е с дължина 151 километра, като над половината са на територията на област Кърджали. Тръбата преминава през землищата на четири общини, една от тях е Кирково. Кметът Шинаси Сюлейманов смята, че това е шанс за привличане на инвеститори:

Имаме достатъчно инвеститори на територията на община Кирково, които искат да вложат средства в изграждане на хотели, СПА центрове. Споменах гимназията, както и другите учебни заведения, спокойно могат да бъдат газифицирани. Това ще бъде най-големият коз за един инвеститор и предприемач, който иска да влезе на територията на Кирково.

Настояването за отклонения на тръбата към общините е поставено пред Българския енергиен холдинг:

Надявам се, че представителите на БЕХ като част от IGB ще помислят за нас, за малките общини, през чиято територия минава газопроводът.

Строежът на газопровода трябва да започне догодина наесен, а търговската му експлоатация - в средата на 2018-а. Очакванията са проектът да даде тласък на икономиката в региона.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна