Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екатерина Захариева положи клетва като министър на правосъдието

Радан Кънев заговори за предсрочни избори, Цвета Караянчева го репликира, че е в един глас с ДПС

| обновено на 18.12.15 в 12:34
Снимка: БГНЕС

Със 126 гласа Екатерина Захариева беше избрана за министър на правосъдието. Единствено ГЕРБ и АБВ дадоха пълната си подкрепа за Захариева. БСП, ДПС и "Атака" гласуваха против, а Реформаторският блок, Патриотичният фронт и Български демократичен център се разделиха във вота. Захариева положи клетва като правосъден министър:

Заклевам се в името на Република България да спазвам законите и Конституцията на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се!

Гласуването на новия правосъден министър беше заедно с оставката на Христо Иванов. При вота един депутат от Реформаторския блок - Атанас Атанасов и двама независими също гласуваха против. С "въздържал се" гласуваха шестима депутати от РБ, седем от Патриотичния фронт и четирима от БДЦ. Останалите от трите групи я подкрепиха. Екатерина Захариева заяви своя управленски ангажимент:

Аз считам, че по-важното в момента е да не се губи време и да се направи това, което беше немалко постигнато. Разделянето на ВСС на две колегии, така че да могат съдиите и прокурорите да се чувстват по-независими и да вземат сами решения за кариерно израстване и атестиране и всичко, което им беше дадено. Въвеждането на явното гласуване. Обещавам, че няма и никога не съм го правила да влизам в политически задкулисни договорки с една или друга част.

Гласуването на персоналните промени в МС предизвика разпален двучасов дебат. Опозицията оспори и стария, и новия министър. Лидерът на БСП Михаил Миков заяви, че няма да има реална промяна с избора на Захариева:

Очевидно е, че става въпрос за едно формално гласуване, за една имитация на стабилност и окомплектовка на кабинета. За политиката нищо не сме говорили.

Четин Казак от ДПС насочи критиките си към подалия оставка министър Христо Иванов и очерта изискванията към новия правосъден министър:

Да промени радикално подхода на Министерство на правосъдието в тази сфера, ако очаква нашата подкрепа.

От "Атака" определиха кандидатурата на Екатерина Захариева като фатален дефицит на държавничество и като подигравка с гилдията на магистратите. Разпалени дебати се чуха и в редиците на РБ. Петър Славов от гражданската квота на реформаторите обяви, че има проблем с даването на доверие в аванс. Противоположно мнение изказа Димитър Делчев:

България няма какво повече да чака и затова отговорността по отношение на дълбоката съдебна реформа и краткостта на сроковете ме предизвиква мен да поздравя госпожа Захариева за куража, който има.

Лидерът на ДСБ Радан Кънев отново заговори за предсрочни избори:

ГЕРБ нямат кандидат за министър на правосъдието и човек, на когото да заложат, да възложат политическа отговорност за провеждане на реформа. Назначаването на двукратен служебен вицепремиер, една година след съставянето на правителство е знак за наближаващи предсрочни избори. А това общо усещане за нестабилност се подхранва от факта, че днес изборът ще бъде направен успешно, но ще бъде направен с помощта на три сцепени парламентарни групи. Три основни парламентарни групи няма да гласуват единно, както гласуваха при избора на правителството. На Демократи за силна България вие ще можете да разчитате и на подкрепата на Демократи за силна България вие можете да разчитате, ако и когато влезете в истинската битка. Но, когато ви оставят сама в боя, когато кошарата тук е празна, както беше празна за Христо, тогава ще получите нашата подкрепа.

Заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ Цвета Караянчева остро репликира изказването на Радан Кънев:

Как сте в опозиция, а сте в управлението? Защо говорите в един глас с ДПС за избори? Нали сте опозиция на ДПС? Нали искате да пришиете ДПС към ГЕРБ? Нали всичките ваши изяви по медиите са, че ГЕРБ и ДПС са заедно? Нима не вие постигнахте историческия компромис, когато отидохте на колене пред г-н Местан и, ако наистина искаме да има реформа, трябва да бъдем единни, а не да се ритаме по кокалчетата.

Председателят на групата на ГЕРБ Цветан Цветанов ясно подчерта, че да подкрепят Захариева за нов правосъден министър е най-правилното, което могат да направят днес:

Защото днешната подкрепа за кандидатурата, направена от министър-председателя Бойко Борисов означава стабилност за правителството и стабилност за днешното управление. Друг е въпросът за нашите партньори от РБ, защото една малка част от тях заявиха принципната си позиция, че минават в опозиция. Скъпи колеги, които минахте в опозиция, просто мястото ви не е там, където в момента седите.

Веднага след като се закле Екатерина Захариева прие поста от досегашния правосъден министър Христо Иванов. Той ѝ предаде символично ключа от касата, в която се пази държавният печат.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна