Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руската рубла удари годишно дъно след нова драматична обезценка на петрола

Руската рубла падна до най-ниско ниво спрямо щатския долар за настоящата година след подновен драматичен спад на петролните цени.

В понеделник доларът поскъпна за кратко до ниво от 72,47 рубли, отразявайки солидно понижение с над 3% на цените на "черното злато". В началото на днешната търговия фючърсите на петрола сорт "брент" с доставка през февруари 2016-а година се понижиха до 36,56 долара за барел, изтривайки цялото предколедно поскъпване до 38,05 нивото и отправяйки поглед към 11-годишното дъно от началото на миналата седмица около 35,98 долара за барел (най-ниско ниво от юли 2004-а година). Февруарските фючърси на американския лек суров петрол се сринаха вчера с 3,4% към 36,69 долара за барел, но на този етап опитват да стабилизират над 6-годишното дъно от 33,98 долара, ударено на 21-ви декември. Това задълбочава и днес обезценката на рублата и преди малко тя удари ново едногодишно дъно от 72,83 за един долар.

Спадът на рублата подчертава силната зависимост между руската валута и поведението на пазарите на петрол с оглед на факта, че износът на "черно злато" е ключов елемент за руския износ.

Ние оставаме заложници на основния фактор - високите цени на петрола, заяви Сергей Романчук, главен трейдър в "Металинвестбанк" в Москва.

Обезценката на рублата е огледален образ на аналогична тенденция при редица други валути от т.нар. "нововъзникващи пазари", тъй като забавянето на растежа в Китай и петролното пренасищане на световните пазари засегна тежко икономиките, които са износителки на суровини.

Междувременно по-рано този месец Федералният резерв на САЩ повиши лихвените проценти за пръв път от девет години насам и някои анализатори очакват това да доведе до по-нататъшно засилване на американската валута и до увеличаване на проблемите за развиващите се пазари със значителни задлъжнялост в долари като Бразилия, Турция и Южна Африка.

Вчерашните движения на руската рубла бяха отежнени допълнително и от факта, че мнозина участници на пазара затвориха техните валутни позиции преди началото на ваканционния сезон, посочи Романчук. Пазарът на рублата обикновено е много тънък и неликвиден по време на дългия 10-дневен почивен период в Русия за Нова година и за Коледа (която се празнува на 7-и януари).

До края на вчерашната търговска сесия на борсата в Москва рублата се обезцени с близо 2%, приключвайки деня на ниво от 72,13 за един долар, след като точно преди година тя беше по-силна с около 23% и се търгуваше на ниво от 55,2 спрямо зелените пари.

За разлика от миналата година обаче, когато в нейния край рублата се срина до рекордно ниско ниво от над 80 рубли за долара, понастоящен не се забелязва паника сред домакинствата или участниците на руския валутен пазар.

Властите твърдят, че рублата е близо до нейните "справедливи нива", като в същото време руснаците предпочитат да пестят средства в долари или евро. Делът на валутните депозити в Русия се е увеличил към края на ноември до 30% от 20% в началото на 2015-а година, заяви в интервю за сайта banki.ru Екатерина Петелина, заместник-управител на VTB24.

Руските икономически фундаменти също говорят против спестявания в рубли. Отделно от силната зависимост на местната валута от цените на петрола, рублата може да бъде засегната негативно и от продължаващата икономическа криза. Оповестени в понеделник данни показаха, че брутният вътрешен продукт на Русия се е свил през ноември с цели 4% на годишна база след понижение с 3,7% през октомври.

Въпреки че падащата местна валута засилва деноминираните в рубли приходите на Русия с оглед на продажбите на суровини зад граница за долари или евро, нейната обезценка води и до сериозни икономически рискове. По-слабата рубла може да подхрани допълнително упорито високата инфлация и да ограничи възможността за разхлабване на паричната и лихвена политика на Руската централна банка, което е крайно необходимо за измъкване на икономиката на страната от настоящата рецесия.

Засегната сериозно от западните санкции и от спада на цените на суровините, руската икономика е на път да се свие за пръв път от 2009-а година насам, губи около 4% от стойността на брутния вътрешен продукт. Свиването на икономиката вероятно ще продължи и през следващата година с оглед на намаляващото потребителско търсене и липсата на инвестиционна активност.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна