Eмисия новини
от 11.00 часа

В Рим и Милано заради повишеното съдържание на прахови частици във въздуха движението на личните автомобили е ограничено

Снимка: БГНЕС

Заради повишеното съдържание на прахови частици във въздуха в Рим и Милано движението на личните автомобили е ограничено. Замърсяването на въздуха в тези и други градове надвишава с пъти допустимите стойности.

Втори ден по ред е спряно движението на личните автомобили в Милано в определени часове от деня, както в Рим и в други населени места. Установява се обаче, че замърсяването на въздуха не намалява, а напротив – остава завишено, а на места дори се повишава. Специалисти от Националния научен съвет в Болоня поясниха за БНР, че съдържанието на прахови частици и газови замърсители зависи както от естествените, така и от антропологичните фактори като отопление, транспорт и индустрия. Поради това трябва да се установи за всяко място кой от всички фактори е основният замърсител на въздуха и да се предприемат съответните мерки.

Създалата се ситуацията не само в Милано, пословичен със своя мъглив климат, предизвика редица политически спорове. Утре предстои среща на местните управи с министъра на околната среда Джан Лука Галети. Според него са на лице средства и методи за преодоляване на замърсяването на въздуха.

Още от

Събота сутрин в село Момчиловци

публикувано на 19.10.19 в 08:50
Български вестници

Преглед на българския печат

публикувано на 19.10.19 в 06:58