Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спад на руските акции и на рублата след края на 10-дневните новогодишни и коледни празници в страната

Фондовата борса в Москва и руската рубла бележат солидно понижение през първия работен ден след 10-дневния ваканционен период в страната за новогодишните и коледни празници, тъй като инвеститорите реагират негативно на падащите петролни цени до 12-годишни дъна.

Днес фючърсите на петрола сорт брент се понижават с 2,15% към 32,83 долара за барел, докато фючърсите на американския лек суров петрол - с 1,75% към 32,58 долара, доближавайки най-ниските си нива от края на 2003-та и началото на 2004-та година малко над 32,00 долара за барел, достигнати през миналата седмица.

Много ниските цени на "черното злато" се отразяват доста негативно върху настройката на руските инвеститори, като деноминираният в долари фондов индекс RTS (официален индекс на борсата в Москва) се понижава с 4,78% към 701,21 пункта - най-ниско негово ниво от последната тежка финансова криза в страната през декември 2014 година. Деноминираният в рубли индекс MICEX се понижaва с 3,5% към 1687 пункта.

В началото на днешната търговия руската валута се обезцени до 76,5 рубли за един долар, отправяйки нов поглед към нейното историческо дъно около 81,46 нивото, достигнато в средата на декември 2014 година.

Руската брокерска компания BCS brokerage описва днешния старт на финансовите пазари в страната като "ужасяващо събуждане" след десетдневната официална почивка.

Трябва да се има предвид, че борсите в Москва бяха затворени през изминалата седмица, когато икономическата и финансова криза в Китай провокираха силен трус на глобалните капиталови пазари. Поради това има вероятност за по-нататъшен спад на руските акции през следващите дни на търговия, прогнозира от своя страна компанията Uralsib Capital.

Според анализатори на Nordea bank, в скоро време щатският долар може да поскъпне към 78 рубли, докато ING bank очаква руската валута да прицели през следващите седмици психологическото ниво от 80 рубли за един долар. С наближаването на края на януари обаче, рублата може да ограничи част от новите си загуби с оглед на редовното за края на всеки месец плащане на данъци в страната, което ще принуди големите руски износители да обърнат част от доларовите си постъпления в местна валута.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна