Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НДК и Националният филмов център си подават ръка за популяризиране на българското кино

Снимка: БТА

Зала 1 на НДК и "Люмиер" ще бъдат премиерни екрани за българското кино. Това предвижда Меморандум за сътрудничество за подкрепа на българското кино, който предстои да бъде подписан днес между Националния филмов център и Националния дворец на културата.
Очаква се в залите на НДК да бъдат представяни премиерни спектакли на новите продукти, подкрепени от филмовия център, а комуникационните канали на Двореца активно да се използват за популяризиране на родното кино. От 2005-а година насам 13-и януари се отбелязва като Ден на българското кино. На  днешния ден през 1915-а година е била премиерната прожекция на първия български игрален филм “Българан е галант” на режисьора Васил Гендов. 

Празникът, който ще премине под надслов "София в киното и киното в София", ще бъде отбелязан с безплатни прожекции в кино "Одеон" и премиера в кино "Люмиер". Безплатните празнични прожекции на български филми във филмотечното кино "Одеон" започват с комедията "Специалист по всичко" (1962) на Петър Б. Василев с Апостол Карамитев, Георги Калоянчев, Гинка Станчева,  Катя Чукова, Андрей Чапразов, Ирина Тасева, Стоянка Мутафова.

На София са посветени седемте документални филма в празничната програма, посочва БТА.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна