Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Еврокомисар Вестагер: Участниците в "Южен поток" са имали различни причини да се откажат

Маргрете Вестагер
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Участниците в компанията за газопровода "Южен поток" може би са имали различни причини, за да се откажат от проекта, каза еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер. На въпрос на БНР дали основна причина за прекратяването, обявено от руската компания "Газпром", са били възраженията на Европейската комисия, свързани с конкуренцията, Вестагер отговори: 

Това е труден въпрос. Не мисля, че мога да определя различните причини защо се случи така, както се случи. Вероятно участниците в проекта са имали различни мотиви, за да се откажат от проекта. Не се опитвам да гадая какви биха могли да бъдат те.

След основаването на проекта за газопровода "Южен поток" от Русия до Италия през територията на България, Европейската комисия постави условие тръбата да дава възможност на различни фирми да продават синьо гориво по нея, съгласно европейското законодателство. В края на 2014-а руският президент Владимир Путин обяви в Анкара прекратяването на "Южен поток", сочейки като причина позицията на Европейския съюз.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна