Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руската валута остава в свободно падане до рекордно дъно от близо 86 рубли за долар

Продължаващият натиск на петролните пазари задълбочава през днешната търговия свободното падане на руската рубла до нови рекордни дъна.

Преди малко руската валута се срина до историческо дъно от 85,9493 рубли за един щатски долар, след като вчера тя проби с лекота психологическото ниво от 80 рубли и бившето рекордно дъно около 80,10, което беше достигнато по време на последната сериозна финансова криза в Русия през декември 2014-а година. По този начин руската рубла се обезцени с близо 15% само в рамките на първите дни на настоящата година.

В същото време еврото поскъпна за кратко до 93,70 рубли, наближавайки историческия си връх от края на 2014-а година около ниво от 98 рубли.

Подновената през последните дни рязка обезценка на руската рубла се дължи в най-голяма степен на солидното понижение на петролните цени с над 25% само в рамките на първите две десетдневки на настоящата година до най-ниски нива от 2003-а година насам.

Негативно влияние оказват и индикации от страна на Руската централна банка от по-рано тази седмица, че тя няма непосредствени планове за стабилизиране на местната валута чрез провеждане на валутни интервенции, тъй като колапсът на рублата е оправдан и не заплашва финансова стабилност на страната.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна