Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Боян Биолчев гостува в Пловдив с книгата си "Амазонката на Варое"

Среща-разговор с писателя и бивш ректор на Софийския университет Боян Биолчев ще се състои  в Дома на културата "Борис Христов". Заедно с издателя Иван Гранитски те ще представят книгата на Биолчев "Амазонката на Варое".

Книгата е пролежала в ръкопис около 20 години, преди да види бял свят, с първоначалното намерение на автора ѝ да бъде сценарий за игрален филм. Поради цензурни съображения, че "нашият зрител не е дорасъл за национална ирония", текстът не се реализира като кино през 80-те години на ХХ век, а става литература едва петнайсетина години след политическите промени в България.

Днес тя се чете "демократично" и може би така, както се е надявал авторът ѝ – като "едно комично мечтание в миналото, една шега с натрупаната митология и по-точно с желанието ни да виждаме величието там, където го няма, и да не усещаме величието на малките си мигове и на нормалните си човешки качества".

Сюжетът на романа е исторически и разказва за VIII век, когато се обединяват трите първични елемента на българската народност – прабългари, славяни и траки. Отвъд шаржа на народопсихологическите теории за етноспецифичния характер на българите, книгата говори за универсални човешки преживявания и трансисторически проблеми – любовта, алчността, изневярата, приятелството, войната, изкуството…

Светът на романа представя живота в древно тракийско село, което по думите на автора "ври от скандали между българи, славяни и византийци". Писателят рисува гротескови персонажи от раблезиански тип с ренесансов хумор и хуманистична обич към човека с всичките му добродетели и несъвършенства.

Това е "роман, който разкрива очарователната глупост на човека, без да ни пречи да го обичаме такъв, какъвто е" – гласи текстът на корицата на френското издание.

Началото е от  17.30 ч. в  Конферентна зала. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна