Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ВСС отложи за следващата седмица отговорите си на препоръките от доклада на ЕК

Снимка: БГНЕС

Най-критикуваната институция в доклада на Европейската комисия - Висшият съдебен съвет, отложи за следващата седмица отговорите си на препоръките в огласения в сряда документ за състоянието на съдебната реформа.

В късния следобед загрижени от лошото впечатление, което могат да направят, като не обсъждат силните критики в доклада, съдебните кадровици отвориха темата за това кога да е дебатът. Нашата позиция се очаква от всички медии, магистратите и цялото общество. Всички ще останат с впечатлението, че ние изпадаме в паника и не можем да прочетем 10 страници, каза Калин Калпакчиев в опит да амбицира колегите си към дискусия още днес.

В крайна сметка представляващият ВСС без гласуване обяви, че докладът ще се обсъжда другата сряда. Така и не стана ясно, как това отлагане на дебата ще се отрази и на полезността на присъствието на Димитър Узунов на Съвета за съдебна реформа при правосъдния министър в петък:

Всяка от институциите трябва срещу препоръките и ангажимента да си разпише какво ще предприеме по отношение на правомощията, които касаят нея и в какви срокове ще ги изпълнят. По-скоро, вместо да се занимаваме отново с такива неща, да вземем да си направим плана и да свършим тази работа, каза Екатерина Захариева, която очаква конкретни мерки от съдебните кадровици.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна