Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Седмица след излизането му евродокладът влиза за обсъждане във ВСС

| обновено на 03.02.16 в 07:54
Снимка: БГНЕС
Седмица след силно критичния към ВСС евродоклад висшите магистрати ще обсъдят препоръките в документа и ще набележат мерки за тяхното преодоляване. Те не направиха това миналата сряда, когато се представяше докладът, тъй като тогава формираха позиция по поисканата им от част от управляващите колективна оставка.

И макар оставката, според мнозина, да беше мотивирана именно от критичния към ВСС евродокумент, в декларацията, с която казаха "няма да си ходим", съдебните кадровици не споменаха и дума за критиките към работата им през последната година. Не го направиха и ден по-късно, с аргумента, че и рутинната им работа е важна на магистратите. Под заплахата, че ще бъдат обвинени, че неглижират евродоклада, членовете на ВСС насрочиха заседанието за днес и даже поканиха хората от Гражданския съвет, за да участват в дебата.

Основните критики съм ВСС, на които се чакат отговори, са свързани с кадровата политика и дисциплинарната практика. По първия пункт като ярък пример е посочен бламираният от Съвета избор на Нели Куцкова за председател на Софийския апелативен съд, въпреки подкрепата, дадена от колегите ѝ. По втория – отказът от задълбочена проверка на записите Янева – Ченалова и съмненията за намеса на изпълнителната власт в съдебната.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени