Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министерството на правосъдието предлага да бъдат преосмислени наказателните мерки спрямо децата

Вергиния Мичева
Снимка: БГНЕС

В град Завет, където посети Възпитателното училище-интернат, заместник-министърът на правосъдието Вергиния Мичева съобщи, че се подготвя пакет от законодателни промени по наказателната политика спрямо децата. Освен нов Закон за детското правосъдие, който ще отмени Закона за борба с противообществените прояви на малолетните и непълнолетните, промени ще има в Наказателния кодекс, в Наказателно-процесуалния кодекс и в Закона за изпълнение на наказанията.

Нашите задължения, България е подписала Конвенцията за правата на детето и добрите практики на другите държави, показват, че по отношение на непълнолетните трябва да прилагаме други методи, а не наказателната мярка. Понякога децата дори не знаят защо са осъдени, защо са наказани, защо се намират тук. По-добре е да се положат усилия те да се превъзпитат, да разберат, да им се даде наистина втори шанс в живота. Ако, разбира се, не могат, тогава наказанието е единствената мярка.

Възпитателните училища-интернати не трябва да се закриват, но трябва да бъдат реформирани, за да бъде по-ефективна работата с децата в риск, каза още заместник-министърът на правосъдието Вергиния Мичева:

Трябва да се развият допълнително възпитателни, трудови дейности, за да могат на тези деца да им се дадат и способности.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна