Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Не е драматично, трагично е!

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Отново ни налегна болно време. Грипна епидемия бе обявена в Стара Загора и областта, последва я Пловдив, очаква се това да направят и в Пазарджик, Видин, Габрово, Сливен, Ямбол... На много места пуснаха децата във ваканция, на други болниците са препълнени и се задъхват.
Типична за сезона епидемия, няма нищо драматично, опита се да успокои народа министър Москов в типичния си бодряшки стил. А в същото време заместниците му обясняваха как тъй наречената Здравна карта на България щяла да влезе в действие съвсем скоро и щяла да оправи цялата система. Така например леглата за активно лечение у нас се оказали близо два пъти повече, отколкото бил европейският стандарт, та щели да бъдат реформирани.
Това можеше да ни звучи дори смешно, ако не научавахме и други примери от страната. Във видинската болница „Света Петка” има 30 легла, а в момента лекуват 50 деца. В ломската „Свети Николай Чудотворец” имат 65 легла и 70 болни. Засега. Откъде намират още легла, къде ги слагат, как поддържат елементарни условия за лечение – само те си знаят. Не достига място, няма лекари, никой не знае дали ще им платят, но се радват, че все още имат поне клиниката. Защото на много места вече и това си нямат и трябва да се лекуват или у дома с подръчни средства, или на 50-60 километра, ако изобщо успеят да се доберат дотам. Но и в това, както ни убеждава министърът, няма нищо драматично.




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна