Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съживяват се взаимни интереси между България и Египет

БНР Новини
Д-р Захи Хауас
Снимка: БГНЕС

България отбелязва 90 години от установяването на дипломатически отношения с Египет с поредица от културни събития, първото от които е посещение на д-р Захи Хауас – световноизвестен египтолог, често наричан "египетския Индиана Джоунс". Ученият изнесе увлекателна лекция на тема „Пирамиди, мумии и нови открития” пред препълнената зала на Централния военен клуб. Това е второто му посещение на България. През 2010 г. той идва в страната ни по покана на Великотърновския университет, който му присъжда почетното звание „Доктор хонорис кауза”. Тази година д-р Хауас бе удостоен с почетното звание и от Нов български университет, а министърът на културата Вежди Рашидов го покани да участва в проучванията на Долината на тракийските царе в България. Обсъдени бяха и предизвикателствата пред опазването на археологическите обекти в контекста на конфликтите в Близкия изток.

Сред официалните лица, които придружаваха археолога, бе д-р Адил ал Мисри, съветник на египетския министър на туризма. По думите му, това посещение е изключително важно и доказва стремежа на двете страни към още по-тясно сътрудничество. Във връзка с честванията на 90 години дипломатически отношения очакваме посещение на българския министър на туризма в Египет, при което ще бъдат подписани двустранни споразумения, както и протокол за сътрудничество, чиято цел е стимулиране на туристическия, търговския и инвестиционния обмен между двете страни. Освен това предвиждаме пускането на чартърни полети от София до Луксор и Шарм ел Шейх, изтъкна съветникът.

Египет е основна дестинация за културен туризъм. В страната е съсредоточена близо една трета от археологическите находки в света. В последно време обаче медиите все по-често съобщават за конфликти и проблеми със сигурността в района. Попитахме д-р Адил ал Мисри какво ще посъветва българите, които искат да посетят Египет?

Истината е, че в момента страната ни преминава през преходен етап към демокрация. Смятам, че медиите преувеличават в представянето на събитията. Самият аз съм живял доста време в Париж, където получих докторска степен по кризисен мениджмънт от Сорбоната, и мога да ви уверя, че и там се случват подобни неща. Истината е, че такива случаи има по целия свят. В Египет в момента е спокойно и безопасно. Нещо повече – нашето министерство в понастоящем финансира мащабна медийна кампания в 22 страни, в това число България, която има за цел популяризиране на Египет като дестинация не само за културен, но и за конферентен, развлекателен, спортен и религиозен туризъм. Интерес в последно време има в сферата на сватбения туризъм и особено от страна на Индия. Приветстваме всеки посетител, избрал страната ни, за да прекара своята почивка и да опознае многобройните забележителности. Нямаше да ви каним, ако имаше риск за вашата сигурност. Организираме и посещения на представители на чужди медии, за да могат лично да се уверят, че обстановката в Египет е спокойна.

Египет не бе подминат от Арабската пролет. Запитахме съветника на египетския министър на туризма как се отразиха събития около нея върху този сектор в страната?

Съвсем естествено беше отбелязан отлив на туристи – каза д-р Ал Мисри. – Постепенно обаче възвръщаме позициите си отпреди събитията. Например през 2010 г., т.е. непосредствено преди падането на режима на Мубарак, броят туристи, посетили Египет, възлизаше на 14,7 млн. За сравнение  миналата година този брой беше 9,5 млн., което показва увеличение спрямо годините на революцията. Стремежът ни е до 2020 г. броят да нарасне до 20 млн. туристи годишно.

Трябва да се отбележи, че интерес има и от страна на египетските туристи към България. В страната вече има туристически агенции, които работят за популяризирането на България в Египет. Според статистики миналата година тя е избрана за туристическа дестинация от 4000 египетски граждани.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна