Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Черноморската банка е готова да финансира малки и средни предприятия в България

Черноморската банка за търговия и развитие е готова да финансира проекти на малки и средни предприятия в България. На конференция в София от банката представиха стратегията си за работа у нас.

Сферите, които експертите от Черноморската банка са обособили, са енергетика, инфраструктура, индустрия и транспорт. Вече има редица проекти, които са получили подкрепата на банката. Много от тях са свързани с енергетиката и възобновяемите източници, особено вятърните паркове. Гинeя Йорга, който ръководи стратегическия отдел на банката, даде пример с финансирането на вятърен парк у нас. Проектът е претърпял:

Възходи и падения. Но защо се случва така? Ние знаем, че енергийният сектор в България е изправен пред множество предизвикателства. Преди време имаше много добра бизнес среда за изграждането на вятърни паркове, но в момента не е така. Целият енергиен сектор се преструктурира и аз мисля, че върви в правилната посока. 

Черноморската банка е готова да финансира и малки и средни предприятия. Има редица компании, в които са инвестирани и чужди капитали, но развиват бизнеса си у нас. Също така публично-частното партньорство е считано за сериозна възможност за развитие на инвестициите в България, заяви президентът на банката Ихсан Деликанли:

Ние ще търсим възможности да финансираме жизнеспособни проекти. Искаме да разгърнем портфолиото си в България и се надяваме да успеем да финансираме проекти в диапазона между 100 и 150 млн. евро.

Проектите, които се финансират от Черноморската банка, трябва да имат финансов план за целия период на заема. Обикновено финансирането е между 5 и 50 млн. евро.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени