Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НАП предотвратиха опит за фиктивен износ на 13 тона фалшив кашкавал

Снимка: БГНЕС
Опит за фиктивен износ на 13 тона фалшив кашкавал са предотвратили служители на Националната агенция за приходите. Инспектори от звеното за "Фискален контрол" са направили проверка на камион, превозващ стока към Гърция.

Въпреки непрекъснатите блокади на българо-гръцката граница, е направен опит за фиктивен износ на имитиращ продукт. Стоката в камиона е описана като български кашкавал на стойност 110 000 евро. При проверка обаче инспекторите от приходната агенция установяват несъответствие между количеството стока, натоварена в камиона и посоченото във фактурата и останалите придружаващи документи. След като са установили несъответствието, данъчните са намерили и други скрити в камиона документи, в които се посочва реалното количество от стоката. От тях е станало ясно, че всъщност кашкавалът е имитиращ растителен продукт. За случая веднага е уведомена Българската агенция за безопасност на храните. Сезирана е и прокуратурата.

Фиктивният износ е една от най-често срещаните схеми за измами с ДДС. При нея търговец изнася стоката само "по документи", като в същото време ползва данъчен кредит. Междувременно продуктите се реализират на вътрешния пазар, обикновено без платежни документи и в хазната не се внасят дължимите данъци. От началото на годината фискалното звено на данъчните е извършило близо 44 000 проверки. При повече от 170 случая са наложени обезпечения, за да се избегне отклоняване на облагане.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна