Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Военните започват вътрешни дебати за връщането на казармата

Съветът по отбрана ще обсъди проект за нов тип изтребител

| обновено на 29.02.16 в 18:14
Снимка: БГНЕС

Министерството на отбраната започва вътрешен дебат за връщането на казармата, съобщи министърът на отбраната Николай Ненчев:

Този дебат започна да се състои в българското общество само преди броени дни. Ние, до този момент, не сме разглеждали в МО, поне във времето, в което аз съм в тази позиция, въпросът с връщането на казармата. Този въпрос е свързан и със съответните конституционни промени, той е в голяма част в прерогативите на Народното събрание.

Ако се обсъжда военна служба в рамките на 3, 4 или 5 месеца, тя е напълно недостатъчна. Нашите разчети показват, че за една такава подготовка е необходима поне една година, посочи министър Ненчев.

Той съобщи днес, че има готовност около 500 военни да бъдат изпратени да охраняват границата. Те ще са от Сухопътни войски, Съвместното командване на силите, Служба "Военна информация", "Военна полиция", ВВС и ВМА.

Армията ще реагира само ако от МВР и "Гранична полиция" поискат това, поясни министърът.

Министърът на отбраната съобщи още, че на утрешното си заседание Съветът по отбрана ще разглежда предложението за проект за придобиване на нов тип изтребител. 
В бюджетната рамка са заложени съответните разходи. 80 милиона са предвидени за първа вноска за многоцелевия самолет и толкова са предвидени за многофункционалния патрулен кораб. В разговора, който имах с министър-председателя в края на миналата седмица, той потвърди намерението на правителството да подкрепи и двата проекта. Направили сме съответните анализи, съответните запитвания. Проведени са разговори както с "Грипен", така и с "Юрофайтър" и разбира се F-16. 
Началникът на отбраната ген. Константин Попов уточни, че процедурата по придобиването ще започне едва след като проектът мине през решение на Министерския съвет и парламента. В същото време Военното министерство ще спре поръчката за закупуването на автомобили. Става въпрос за шест автомобила и девет джипа, добави министър Ненчев: 
Може да се окаже, че тези ресурси ще бъдат необходими за други приоритети на Министерството на отбраната. И не считам, че е особено належащо в този момент да подменяме автопарка.

Спряната поръчка е на стойност около 1,5 милиона лева.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна