Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мнозинството от руснаците смятат, че Михаил Горбачов се е ръководил от интересите на страната

Михаил Горбачов
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руският президент Владимир Путин поздрави за неговия юбилей първия и последен президент на СССР Михаил Горбачов, който днес, на 2 март, навършва 85 години. 

По този повод влиятелният Всеруски център за изучаването на общественото мнение (ВЦИОМ) излезе с мащабно проучване, в което голяма част от руснаците споделят, че по време на управлението си Горбачов се е ръководил от интересите на страната.

Допитването е извършено сред 1 600 души в 130 населени места в 46 области на  Русия.   

46% от участниците в проучването смятат, че Михаил Горбачов се е грижил за благото на тогавашна Русия, макар че е допуснал много грешки. 12% от запитаните или всеки десети е на мнение, че той е имал смелостта да поеме отговорност за провеждането на  необходимите реформи и е направил всичко възможно в тази посока. 

На въпрос за постиженията на Михаил Горбачов в периода 1985-1991 година, когато заема поста на ръководител на СССР,  6 % от анкетираните поставят като основно достижение края на Студената война, а 5%  - въвеждането на демократичните свободи. 

47% от запитаните руснаци от ВЦИОМ обаче са на мнение, че Михаил Горбачов не е направил нищо хубаво за страната си, а 34% или всеки трети попитан изпитва затруднение да даде отговор за политическата му дейност. От центъра, провел изследването, отбелязват, че през последните години оценките за дейността на Горбачов като политик стават все по-радикални и негативни, като видимо е нараснал и броят на хората, които го смятат за престъпник, съзнателно разрушил СССР. Само за пример, от ВЦИОМ посочват, че през 2010 г. така са смятали 16 % от анкетираните руснаци, докато през 2016 г. техният брой се е увеличил до 24% . 

С подобни аргументи са съгласни предимно хора на средна възраст, като 43% от тях са привърженици на Комунистическата партия на Руската федерация (КПРФ), а 15% - на лявоцентристката социалдемократическа партия “Справедлива Русия“, където този процент е видимо по-нисък. 

На въпрос за отрицателните последствия от работата на Михаил Горбачов 36% от руснаците си спомнят на първо място за разпада на СССР, 10% - за упадъка на страната в сферата на икономиката и армията, докато 5% от анкетираните считат за негативно началото на перестройката .

По времето на управлението на Михаил Горбачов в периода 1985-1991 година в СССР са направени сериозни геополитически промени като края на Студената война, извеждането на съветските военни контингенти в Източна Европа и Афганистан, както и разпадането на Съюза. В съвременното руско общество обаче образът на Горбачов се свързва предимно с негативни оценки, тъй като по време на неговото управление се случват редица промени в СССР, но и влиянието на Москва намалява в световен мащаб. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна