Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Турандот" е новият спектакъл с ученици на Райна Кабаиванска

Снимка: БУЛФОТО

За първи път тази година прослушването за Международния майсторски клас на Райна Кабаиванска в НБУ ще бъде и кастинг за участие в постановка - на операта "Турандот" от Джакомо Пучини. Суперпродукцията е съвместен проект на НБУ и Софийската опера и балет и ще има три представления през декември, съобщават организаторите, цитирани от БТА.
Идеята за спектакъла е продължение на усилията на Райна Кабаиванска не само да обучава млади таланти, но и да подпомага представянето им на международната оперна сцена. "Турандот" ще бъде третият подобен проект, след като през 2010 г. НБУ и Софийската опера реализираха "Бохеми" със студенти на примата от България и Италия. Постановката имаше шест представления в София през 2010 и 2011 г., а през януари 2012 г. - два спектакъла в Театро комунале "Лучано Павароти" в Модена, Италия. През декември 2012 г. беше осъществен втори оперен спектакъл - "Вертер" от Жул Масне, в партньорство между НБУ, Софийската опера и Кралския театър "Ла Моне" в Брюксел.
Тази година представленията ще бъдат изнесени от два певчески състава от ученици на Райна Кабаиванска от България и Италия, някои от които вече са звезди на световните сцени. Шанс да получат роля имат и кандидатите за участие в 16-ия Международен майсторски клас на примата.
Регистрацията за кандидатстване започва от 17 март на официалния сайт на световноизвестната певица rainakabaivanska.net. Изискванията са кандидатите да имат музикално образование или да се обучават в музикално висше училище, да са на възраст до 32 години и да подготвят пет арии за прослушването - на 8 септември в Софийската опера и балет лично от Райна Кабаиванска.
Десет млади оперни певци ще работят с примата от 9 до 24 септември. На 25 септември е галаконцертът в Софийската опера с оркестъра на театъра под диригентството на Найден Тодоров и със специалното участие на Райна Кабаиванска. Тогава ще бъдат присъдени и стипендиите от нейния дарителски фонд.
Досега фондът е присъдил над 70 стипендии в три категории за обучение при Райна Кабаиванска - за майсторския клас в НБУ, за майсторския клас в академия "Киджана" в Сиена, Италия, специални едногодишни стипендии за Института "Веки - Тонели" в Модена. През годините дарители на фонда са личности и организации, сред които фондацията "Америка за България", "Фантастико", Столичната община. Събитията са под патронажа на президента на България.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна