Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов приветства предложенията за споразумение между Турция и ЕС за миграцията

Снимка: БГНЕС
Българският премиер Бойко Борисов приветства предложенията за споразумение между Турция и ЕС за миграцията, след като исканията на страната ни за охрана на границата са били взети предвид. България не възнамерява да приема допълнителен брой бежанци от Турция, стана ясно още от думите на министър-председателя.

В текста, който се очаква да бъде предложен на турския премиер Ахмет Давутоглу, се казва, че Турция се ангажира да предприеме мерки за недопускане на нови трафикантски канали с мигранти към границите си с Гърция и България. Гаранциите бяха поискани от премиера Бойко Борисов, който заяви:

Нашето предложение съседните страни на Турция да бъдат включени в споразумението, го има. Надявам се днес и да бъде достатъчно ясно, че либерализацията на визите влиза, след като се изпълняват и ангажиментите на турската страна.

Срещу всеки върнат сириец Турция иска ЕС да дава убежище на друг на своя територия. За целта са предвидени 72 000 места за настаняване в Европа по квотите, които вече бяха решени за разпределение между 28-те страни членки. На въпрос означава ли това, че страната ни ще приема още повече бежанци от Турция, Борисов отговори отрицателно:

Не. То няма такава част от споразумението. Ние сме се съгласили за релокация до 1200 човека. Към момента имаме един. От двама, които дойдоха, единият избяга.

България вече се съгласи доброволно миналото лято да вземе директно от бежанските лагери 50 души. Останалите по нашата квота идват от 120 000, решени за квотно разпределение от Италия и Гърция. Според проектоспоразумението с Турция сега обаче 54 000 места ще се пренасочат за прием от турска територия. Спорен остава въпросът за отварянето на преговорни врати по процеса за присъединяване. Кипър все още не е съгласен и заплашва с вето. Европейците се ангажират до юни месец да дадат яснота относно шансовете на турците да пътуват без визи в Шенген. Късно вечерта лидерите ще търсят консенсус по спорните моменти, след което ще представят решението си на турския министър-председател.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна