Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Синдикатът на служителите в затворите обяви готовност за протести

Снимка: БТА
Невъзможно е да не протестираме, заяви председателят на Управителния съвет на синдиката на служителите в затворите у нас, Иван Петров, като се аргументира с трудните условия на труд - по думите му най-лошите в Европа.  Близо 1600 са надзирателите, а затворниците между 8 и 9000, големият недостиг на кадри е заради лошите социални условия, твърдят от синдиката. Протестите са срещу намалените отпуск и социални плащания. Синдикатът предлага реформата и икономиите да започнат от горе надолу, заяви Петров:

Ако говорим за икономии чрез такива рестриктивни мерки, аз предлагам друго, нека да започнем от горе надолу. Нека да намалим депутатите наполовина, нека да им намалим заплатите наполовина, нека да им намалим привилегиите наполовина. Докато при нас говорим не за привилегии, а за компенсации за съответни отнети права, при тях са си чисти привилегии – да ползват служебни автомобили, да ползват бази и т.н. Така, че нека да започнем от горе надолу. Други ми казват – „Ще намалим администрацията“. Не се намаля администрацията по никакъв начин с новия закон. Ето едно предложение за намаляне на администрацията. Областите от 27 да станат 6. Какъв е проблемът, били са толкова. Така, че нека, когато говорим, че ще има някакъв икономически ефект, нека да започнем от горе надолу.

Иван Петров участва в общото отчетно-изборно събрание на Синдиката на служителите в затворите в България, което се провежда в курорта "Златни пясъци" край Варна.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна