Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Раул Кастро увери, че в Куба няма политически затворници

Раул Кастро по време на пресконференцията
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Оживено обсъждане в световните медии предизвика реакцията на кубинския лидер Раул Кастро по време на съвместната му пресконференция с гостуващия в Куба президент на САЩ Барак Обама, когато един от американските журналисти от кубински произход го запита за политическите затворници в страната. Кастро отрече изобщо да има такива затворници: Дайте ми веднага списъка с политическите затворници, за да ги освободим. Какви затворници? Кажете ми имената. Ако има такива затворници, още до края на вечерта ще бъдат освободени.

По-късно говорителят на Държавния департамент Джон Кирби коментира: Не знам дали имаме конкретен списък. Но е ясно, че още има хора, затворени по политически причини, и това продължава да ни безпокои. Това е тема, която ще наблюдаваме постоянно.

Ръководството в Хавана уверява, че в страната няма политически затворници. Освобождаването на последната голяма група, за която се преговаряше в такъв контекст, стана още по времето на папа Бенедикт Шестнадесети, който също участваше в диалога с Хавана на тази тема.

Според кубински дисидентски организации практиката на властите в Хавана в последно време е да задържат само за по няколко часа противниците на правителството и после да ги пускат. По тази схема в последните месеци се били извършени около 2 555 ареста, пише испанският в. "Ел Мундо".

От своя страна две организации на кубинските емигранти в Маями публикуваха два списъка с лица, задържани според тях по политически причини в Куба. Единият списък е с 47 имена, другият - с 52.

По време на пресконференцията Раул Кастро настоя също, че Куба има високи постижения в такива основни човешка права като безплатните здравеопазване и образование, правата на жените и децата. Той подчерта: Не бива да се политизира въпросът за човешките права. Много повече ще може да се направи в тази посока, ако се отмени блокадата на САЩ срещу Куба.

По отношение на отмяната на антикубинското ембарго, наричано "блокада" от кубинската страна, Барак Обама заяви:  Ембаргото ще приключи. Кога - не мога да кажа с точност. Но вярвам, че идва краят му. И моята администрация ще продължи да полага усилия за това.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна